Thailand; Koh Lanta nov/dec 07

Äntligen! Thailand är ett land som många gärna vänder åter till, om och om igen. Så även vi. I mitten av november 2007 åkte vi återigen till Thailand, denna gång till södra delarna, på bröllopsresa tillsammans med Theo. Det är inte underligt att så många svenska reser till Thailand varje år. Flygresan måhända vara relativt lång, men det är definitivt värt det – även med en drygt tvåårig kille. I Thailand möts du av underbart klimat, härliga stränder, god mat, vänliga människor och prisvärdhet. Ett säkert kort!

Denna resa flög vi till Krabi och styrde därefter först kosan åt sydväst mot Koh Lanta, som är en lugn, genuint thailändsk ö med klart vatten och vackra stränder. Från Krabi tar transfern cirka 2 timmar, lite beronde på hur snabbt det går vid de två bilfärjorna man ska passera. Koh Lanta är egentligen en ögrupp, och den största ön, dit den turismen går, heter Koh Lanta Yai.
Trots att det idag är mycket turism på Koh Lanta, har ön behållt sin småskalighet och charm. Människorna är tillmötesgående och otroligt vänliga, prisnivån är låg och maten är god. I den lilla huvudorten Saladan finns en del små butiker med vanlig turistshopping, samt flertalet mysiga små restauranger som ligger på pålar ut i vattnet. Koh Lanta är känd som svenskön då otroligt många svenskar reser hit. Här finns även en svensk skola och därmed många som bor på ön permanent kortare eller längre perioder.
På stränderna är det ganska glest med folk, det finns inga vattensporter eller annat som stör friden. Koh Lanta passar utmärkt för att i godan ro läsa böcker, promenera, bygga sandslott och bara koppla av. Vart man än bor, tar man sig lätt med tuktuk eller flakbil till huvudstaden. På Koh Lanta finns allt man behöver för att klara sig en hel semester. Mycket går att hitta i de små byarna runt om på ön, men framförallt i Saladan hittar du butiker, turistshopping, lite större apotek, travelagencies och dykfirmor. Det finns också en stor lokal och kaotisk marknad varje söndag förmiddag. De mysiga restaurangerna i byn ligger på pålar utifrån vattnet.

Vi bodde i närheten av Klong Toab Village, på Lanta Ilmare resort, Klong Nin beach, beläget 13 km från Saladan. En lite mindre, familjär resort, där de verkligen månar om sina gäster för att alla ska trivas. Vilket vi också gjorde. Stortrivdes!
Vi hade en ganska enkel, men rymlig, fräsch och fin bungalow med härlig havsutikt, stranden precis nedanför, mysigt litet poolområde, god mat i restaurangen och otroligt tillmötesgående personal.
Klong Toab Village låg fem minuters promenad från vårt hotell och där hittar man det mesta man kan behöva, om man inte har allt för stora krav. Ett litet (fallfärdigt) apotek, några små butiker, supermarket, bankomat, ett fåtal restauranger, frukthandlare och en duktig skräddare.

Runt Koh Lanta finns otaliga öar med fina möjligheter tilll snorkling. Vi åkte på en dagsutlykt med Kon Tiki, som var professionella och trevliga. Utflykten kallas ”Four Islands” och beronde på vind samt hög/lågvatten blir det snorklingsstopp på fyra olika ställen.
Ett av stoppen är vanligen Emerald Cave på Koh Mook, en smaragdgrotta som man når genom att simma in i en trång öppning i berget. Efter en simtur på ca 80 meter väntar en minst sagt overklig syn; Omgiven av lodräta, grönskande bergsväggar, finns en alldeles kritvit sandstrand kantad med palmer. Vattnet är turkost och kristallklart. Det går inte att stanna inne i grottan så länge som man kanske skulle vilja, för stiger vattnet för mycket får man helt enkelt vänta tills nästa dag med att simma ut igen. Förr i tiden var Emerald Cave ett gömställe för sjöpirater, där de gömde sina skatter efter plundringståg på fartyg kring öarna.
Vi hade tyvärr ingen möjlighet att få med oss kameran in, men här har jag hittat ett foto som visar litegrann hur det ser ut. Det är nog dessvärre omöjligt att fånga grottans skönhet med kamera.
De andra stoppen på utflykten blev snorkling på Koh Hai, Koh Cheuk och Koh Kradan. Avstånden är relativt korta och naturen är ofantligt vacker. En härlig dag!
Mot slutet av båtturen började Theo tyvärr bli hängig. Han ville vare sig äta eller dricka och kändes varm. När vi kom tillbaka till hotellet kollade vi febern och denna var närmare 40 grader. Då små barn förlorar vätska väldigt snabbt i värmen ägnades kvällen åt ett besök hos öns lokala läkare, Doktor Salarin. Där fick vi god hjälp och råd och efter några dagars frenetiskt kämpande med att konstant tvinga i Theo framförallt dryck, gick febern till sist ner.

En söndag förmiddag spenderade vi inne i Saladan, med att gå på lokal marknad och shoppa lite. Marknaden är lätt kaotisk, men ganska rolig att ha sett. Här säljs kläder varvat med kött och grönsaker och annat bra-att-ha huller om buller. I ärlighetens namn är vi alltför svenska och bekväma för att orka med att shoppa på thailändsk marknad i 35gradig värme, så efter ett varv med inköp av hängmatta, gick vi i godan ro i turistaffärerna istället :wink: .

En dag under resan spenderade jag med att besöka Apollos hotellprogram på Koh Lanta. Lärorikt i jobbsyfte när man ändå är på plats. Medans jag var iväg, åkte Pär och Theo iväg och red elefant. De fick även mata elefanten, som hette Wan, med banan. En stor upplevelse för en liten kille (tja, förmodligen för den stora killen oxå… :mrgreen: ).

Nedan följer ett bildgalleri från Koh Lanta. Klicka på första bild för att se större version. För att komma vidare håll muspekaren högt upp till höger i bilden, och klicka next.

Under resan besökte vi även den fridfulla paradisön Koh Hai under några dagar.