Rom april 05

I april 2005 åkte vi en weekend till Rom. Pär skulle ner med jobbet veckan efter, så vi passade på att åka redan över helgen. Vi flög med Alitalia via Milano. Alitalia har billiga flygstolar, men oxå de mest risiga flygplanen jag någonsin har flugit i. Resan gick ändå bra, trots en hel del förseningar och annat strul på hemresan. I Rom bodde vi på lilla, mysiga hotell Kent, som vi bokade här.
Vi anlände Rom ganska sent och lyckades leta rätt på Leonardoexpressen för att ta oss in till centrum. Däremot lyckades vi inte klura ut hur biljettautomaten fungerade, men vi klarade oss bra utan biljett =).

När man reser till Rom i april förväntar man sig vår och lite värme. Så var det inte i år. Det var tvärt emot kallare än hemma… Dessutom hade vi otur och det regnade stor del av helgen, men vi köpte helt enkelt ett paraply och hade mysigt i alla fall! De stunder solen behagade titta fram köpte vi stora strutar med den berömda italienska glassen. Den är verkligen så god som man har hört. Och det finns hur många smaker som helst! Glass ska gärna avnjutas på Spanska trappan, där man kan sitta länge och titta på folkvimlet. Spanska trappan är också centrum för Roms exklusiva shoppingstråk.

De flesta av de traditonella sevärdheterna i Rom ligger relativt nära varandra och det går bra att promenera emellan. Stan känns ganska kompakt när man vandrar runt. Med kartan i högsta hugg klarade vi snabbt av både Spanska trappan, Fontana de trevi, Pantheon och Colosseum. Orkar man inte gå, är det enklast att åka buss, eftersom det bara finns 2 tunnelbanelinjer i Rom är det ganska glest mellan stationerna. Buss är enklare. Biljetter köper man i små Tabacchis. Kommer man fel kommer man förr eller senare till Termini centralen, och därifrån finns bussar och tåg överallt. Vi upptäckte snabbt att väggarna är urdåliga i Rom, och att bussarna helt eller delvis saknar stötdämpare… Vi förundrades mycket över att inga rutor gick sönder ;-). För övrigt är ett bra tips att bo i närheten av Termini, då förbindelserna är så bra just dit.

Fontana de Trevi är den berömda fontänen som Anita Ekberg tog ett dopp i, i filmklassikern ”Det ljuva livet”. En vacker fontän, och hela det lilla torget är oavsett väder fyllt med turister med kamerorna i högsta hugg.

Pantheon ligger inte långt ifrån Fontana de Trevi på det mysiga lilla torget Piazza della Rotonda. Pantheon är ett enormt stort, runt tempel som byggdes 200 eKr för att hedra gudarna. Flera berömda italienska konstnärer ligger begravda i templet. Torget och gatorna runt omkring är fullt med små mysiga trattorior och caféer.

Colosseum är verkligen en enorm arena! Denna stora koloss började byggas 80 eKr, och själva byggandet ska tydligen ha tagit 800 år, enligt skyltarna vi läste under vårt besök. Ett spännande ställe att ha besökt! När man promenerar den stora gatan ner från Piazza Venezia, som för övrigt också är ett otroligt vackert torg med en enorm och vacker byggnad, är Colosseum en mäktig syn. När det begav sig slogs gladiatorer och vilddjur på arenan och det fanns plats för 50 000 besökare.

En mysig del av Rom att besöka är torget, och områdena omkring Piazza Navona. Torget är ovanligt fint till och med för att vara i Rom, med vackra hus och fontäner. Runt hela torget finns mängder med restauranger, men de mysigaste ställena hittade vi helt klart när vi gick runt bland de små trånga gränderna som omger torget. Vår teori blev att ju mindre gata, desto mysigare ställen =). Vi åt mycket gott på semestern, pasta, pizza, pannacotta och drack latte. Prisnivån i Rom är ungefär som hemma, kanske något billigare.

Rom är fullt av sevärdheter, vi såg bara ett fåtal. Det bästa med Rom är faktiskt att bara strosa runt och upptäcka den härliga, vackra gamla staden. Köpa en karta och inte ha något speciellt mål. Äta gott, dricka gott, fika mycket… Det är det bästa receptet för en skön semester i Rom! Vi gillade Rom och kommer förhoppningsvis dit igen vid tillfälle.

I galleriet nedan finns massor av foton från vår weekend. Klicka på första fotot för förstoring, och klicka sedan ”next” uppe till höger för att komma till nästa foto.