Kefalonia, september 08

Redan innan Kasper föddes bokade jag in en vecka till Grekland i september. För att solsäkra, liksom. Förra sommaren fanns i färskt minne. I mitten av september åkte vi då på vår första resa med två barn till Kefalonia, som är beläget i den joniska ögruppen, nära det grekiska fastlandet. Ön är relativt stor, bergig med mäktiga vyer och turkosblått vatten.

För att göra det hela så enkelt som möjligt när vi reste med en treåring och en tremånaders bebis, valde vi att testa all inclusivekonceptet som så många, och kanske speciellt barnfamiljer, verkar gillar. Och visst var det praktiskt. Maten serverad på bestämda tider, välfyllda bufféer tre gånger per dag och fri tillgång till glass, dricka, kaffe. Vi hade valt det fyrstjärniga Kefalonia Garden Village, som vi på det stora hela var mycket nöjda med. Det fanns en rejäl pool med barnpool bredvid, och även ett litet vattenland med fem vattenrutschkanor. Det sistnämnda blev en favorit, både vi och Theo har tokskoj i vattenlandet! En mindre sandstrand fanns även att tillgå vid hotellet, men för övrigt var hotellet mycket ödsligt beläget, ungefär 7 kilometer ifrån den lilla staden Lixouri.
All inclusive – praktiskt, javisst. Speciellt när man reser med barn till ett land och en ö som är relativt dyr att leva på. Kefalonia håller ungefär 30% högre priser än övriga Grekland.
Den grekiska charmen, som egentligen är huvudanledningen till att jag återkommer till landet gång på gång, förlorar man dock helt med all inclusive. Det blir helt enkelt ganska trist. Och platt. Så nästa gång blir det en mer traditionell greklandsresa för vår del á la lägenhetshotell och mysiga restauranger om kvällarna. Alternativet som kan vara bra för oss som barnfamilj, kan vara att välja all inclusive som är mer centralt beläget, eller varför inte ett hotell med halvpension?

Jag hade höga förväntningar på Kefalonia som ö och har sett fram emot i flera år att få tillfälle att resa dit. Såväl kollegor som kunder har talat om ön som den bästa i Grekland. Och visst är det vackert. Lanskapet är grönskande, även på sensäsong när vi besökte ön, vattnet är klart, vyerna är mäktiga och den ena lilla mysiga byn avlöser den andra. Stranden Myrthos är en riktig upplevelse, de vita stenarna, det turkosblå havet, ett blått livvaktartorn och höga vita berg omkring. Byn Fiskardo på öns norra udden är en annan liten pärla, som bland annat lockar storheter såsom Jack Nicholson och Tom Cruise till semestrar gång på gång. Stränderna på öns södra del och vid turistorten Lassi erbjuder härlig sand och fint vatten. Huvudstaden Argostoli erbjuder shopping bortom den vanliga turistshoppingen och har en mysig gågata med små trevliga caféer och tavernor.

Bil krävs för att se ön. Det tar ungefär tre timmar att köra från norr till söder. Vägarna är bra, men blir glashala vid regn. Vi hyrde bil från Hertz i två dagar, och uthyrningsfirman gav ett säkert och bra intryck. Bilbarnstolarna, ett babyskydd till Kasper och en framåtvänd bilstol till Theo, fungerade utmärkt. Därefter tuffade vi runt ön på de små bergsvägarna i vår egen takt. Väldigt gemytligt!
Bil är, tycker jag, ett extra måste när man bor på all inclusive! Man kan inte åka till en ö och sedan enbart vara på ett och samma hotell en hel vecka. Att komma ut ett par dagar ger välbehövlig variation.

Att resa med två barn är för övrigt inte svårare än att resa med ett. Den största skillnaden är att packningen blir ännu större… :wink: . Annars är det inga problem. Bara man anpassar sig efter barnens behov av mat, vila, lugn och ro, sömn, lek och så vidare, så flyter det på uten bekymmer. Lite böcker och spel att roa sig med på balkongen om kvällarna är ett bra tips för föräldrarna. Ofta blir man inte ute speciellt sent, utan det är skönast att gå till rummet och låta barnen komma till ro där.

Mina förväntningar på Kefalonia infriades till viss del. Men inte helt. Visst är det vackert, visst är det charmigt, men det blir inte min favorit bland grekiska öar. Ön är dock utan tvekan värd att resa till. Bilderna i nedan galleri får tala för sig själva. Skulle vi resa tillbaka skulle jag förmodligen välja de södra delarna, till exempel Skala nästa gång.
Det viktigaste med resan var dock att få tid tillsammans, att umgås, prata, äta god, busa med barnen, sola och bada. Och detta uppfylldes till fullo :pleased: .

För att ta del av våra foton från resan, klicka på första bilden, och klicka därefter på ”next” uppe i högra hörnet.