Thailand jan/feb-04

Jag och Pär åkte till Thailand under 2,5 vecka i januari och februari 2004. En underbar resa till ett underbart land! Vi hade bokat reguljärflyg och reste med British airways till Bangkok. Vi var mycket nöjda med flygresan, god mat, bra service, egen tv med 18 kanaler vid varje plats, filt och kudde. Den relativt långa flygresan gick väldigt smidigt. Väl framme i Bangkok tog vi inrikesflyget med Bangkok airways. Även detta flygbolag var mycket hjälpsamma och bokade snabbt om oss till ett tidigare flyg, eftersom vi kommit tidigare än beräknat till Bangkok. Under resan var vi på Koh Samui, Koh Phangan och i Bangkok.

Koh Samui
Inrikesflyget tog oss sydost om Bangkok, ner till Koh Samui. Flygplatsen på Koh Samui liknar ingen annan vi har sett. Ankomst och avgångshall är små hyddor med basttak och utan väggar. Restaurangen och shop likadant. Mysigt!
På Koh Samui spenderade vi de första dagarna på Lamai beach. Lamai ligger på öns västra sida och är efter Chaweng beach den längsta stranden och mest exploaterade turistorten. Vi bodde tre nätter på Surat Palm resort vid den norra, lite lugnare delen av stranden. Vi fick en ”beach front bungalow” ungefär 30 meter från havet =). Från vår resort tog det ungefär 10 minuter att gå in till centrala Lamai på stranden, alternativt kunde man ta en ”songataxi” för 20 baht per person. Själva byn är ganska stökig med mycket musik, försäljare och barer. Det är mycket mysigare att sitta och äta middag på någon av restaurangerna nere vid stranden.
Vid den södra delen av Lamai beach ligger de berömda stenarna Hin Ta och Hin Ya; Grandma och Grandpa rocks. Vi tog en lång promenad till klipporna för att se ”underverken”. Och visst är det underligt vilka former stenar kan ta… Grandpa var inte speciellt svår att se, men Grandma var lite värre, eftersom det var högvatten =).
Under våra dagar på Lamai åkte vi även på en båtutflykt till Ang Thong National marine park, en ”park” bestående av ca 40 öar. Utflykten var dessvärre inte den mest lyckade dagen på resan. Det visade sig att vår thailändske guide inte hade gjort den här turen tidigare… Lättlurade som vi var fick han oss att klättrade upp till en utsiktspunkt på en av öarna. ”Very easy, very easy, not far”. Det visade sig dock vara en mindre bergsbestigning med hala klippor, rötter, ganska kraftig lutning och bara ett rep att hålla sig i… Allt detta i sandaler. Men visst, utsikten var väldigt vacker där uppe. Synd bara att jag var helt slut och knappt orkade titta… Tack och lov kom vi ner igen med alla ben i behåll… Mer tur än skicklighet skulle jag tro.
Vi skulle även få tid att snorkla under dagen. Guiden hävdade att han tog oss till ”the best snorkelingspot in the marine park”. Dessvärre fanns det inte ens något korallrev där, och sikten var ungefär en halv meter… Såg inte en enda fisk. Nåväl, båtutflykten gav oss åtminstone ett rejält träningspass i och med ”bergsbestigningen”, och vi hade träningsvärk i hela kroppen i två dagar efteråt….=).

På Koh Samui bodde vi även några dagar mot slutet av resan på öns norra del, vid Mae nam beach. Vid Mae nam finns mestadels små, enkla resorts och det är mycket lugnt. Dagarna spenderas mest på stranden under en palm med en god bok, eller i havet när det blir för varmt. Någon enstaka thailändare går förbi och säljer färsk, solvarm ananas. Det finns egentligen ingenting i Mae nam förutom stranden. Inga butiker, inget särskilt utbud av barer, discon eller restauranger. Hit söker man sig för avkoppling =). På Mae nam bodde vi på Cleopatras Palace, ett litet hotell mitt på stranden. Att kalla det palats är väl att ta i något, detta var det absolut enklaste boendet vi hade under resan, men ändå helt okej. Även här bodde vi direkt på stranden och vi somnade och vaknade till vågorna varje dag. Hotellets restaurang hade riktigt god mat, och den lilla baren nere på stranden passade perfekt för solnedgångstittande och en kvällsöl.
Ungefär 5 minuter med ”songataxi” från Mae nam ligger Bo phut beach med tillhörande ”Fishermans village”, en liten mysig fiskeby. Här finns några barer och caféer, lite affärer och flera trevliga restauranger som serverar nyfångad fisk och räkor. Bo phut har lyckats behålla den lilla byns charm trots att där är ganska mycket turister och en hel del resorts. Stranden är inte riktigt lika fin som i Mae nam, men byn är desto trevligare.

Trafiken är ganska hektisk på Koh Samui, och dessutom kör dom ju på vänster sida… Trots det så hyrde vi vespa en dag, för att kunna ta oss till runt ön lite lättare. Vi lyckades få tag på hjälmar och körde sakta och säkert, och klarade oss fint. Vi åkte bland annat till Namuang waterfall, ett ganska stort vattenfall i vacker natur. Vi tog oss över ån och kunde bada precis nedanför fallet. Kallt, men härligt!
När vi hade vespan åkte vi även till Big Buddha, en stor, gyllene staty som ligger på en egen liten ö på norra delen av Koh Samui. Stor buddah och mysiga omgivningar =).
Överallt på stränderna på Koh Samui finns massörer som erbjuder en timmes thaimassage för 200 baht (knappt 40 kr). Utan tvekan väl investerade pengar. En riktigt lyx att ligga under en palm, titta på havet och bli masserad!

Koh Phangan
Koh Phangan, en halvtimmes resa med katamaranbåt från Koh Samui, blev vårt paradis! En fantastisk ö, där vi stannade längre än vi hade tänkt, och som var svår att lämna. Vi bodde på underbara My Phangan resort på Baan Khai beach på västra sidan av ön. Det i särklass bästa stället vi bodde på under resan! Total avkoppling. Det blir helt enkelt inte mer avslappnat än så. Vår mysiga bungalow hade härlig havsutsikt och var ren och fräsch, hängmattan hängde på altanen och personalen var väldigt hjälpsam. När vi var där bodde bara en gäst till på resorten förutom vi, så det var inte precis trångt. På stranden var vi så gott som ensamma. Hotellägaren lagade dessutom riktigt god mat. Godare thaimiddagar eller tonfiskmackor har vi sällan ätit.

Även på Koh Phangan hyrde vi vespa. Under tre dagar körde vi runt på ön med ”Black dream” som vi hyrde på resorten. Trafiken är lugn på Koh Phangan, men vägarna är ganska dåliga. Titt som tätt kommer det gropar eller stora hålor mitt i vägarna. Dessutom ligger det ganska ofta hundar och tar sig en tupplur mitt på vägen, men bara man tar det försiktigt så är vespan det bästa sättet att ta sig runt på ön. Vi letade upp några vattenfall på ön när vi körde runt med vespan. Inget av dom var egentligen så mycket att imponeras av, det var väldigt lite vatten. Naturen runt omkring var dock väldigt vacker och det är ju alltid intressant att se sig om!

Norrut på Koh Phangan hittade vi den riktiga paradisstranden, Mae haad. Några enkla bungalows vid stranden, ett par små restauranger, inte mycket folk, kritvit sand, stort korallrev 50 meter från stranden… När vi kom till Mae haad övervägde vi genast att ta vårt pick och pack och flytta dit, men vi trivdes ju så otroligt bra på My phangan resort, så vi körde istället upp med vespan några dagar. Längst ut på stranden ligger en liten ö som vid lågvatten hänger ihop med Koh Phangan med en sandbank. På Mae haad hade vi ett par härliga dagar med mycket sol och snorkling vid revet. Otroligt vacker strand!

På Mae haad träffade vi killarna från dykskolan Dive inn, som ligger mitt emot piren i den lilla byn Chaloklum ett par kilometer från Mae Haad. Vi bokade in en båttur med två dyk, och vi var otroligt nöjda! Vår dyklärare Steven la ner en hel del xtra tid på oss, vi fick göra teori och proverna vi skulle gå igenom på stranden dagarna innan vi skulle ut med båten, så vi slapp ta tid till det där. Vi fick även testdyka två gånger vid korallrevet på Mae haad. Vi åkte sedan ut med dyktbåt, och gjorde där två dyk vid olika små öar i Marine park. Vi var nere på ca 10 meter och såg mängder av olika fiskar i alla möjliga och omöjliga färger och former! Vi var mycket nöjda med Dive Inn divingschool.

Kvällarna på Koh Phangan spenderade vi på resorten. Vi läste böcker, drack singhabeer, spelade yatzy, åt god mat, promenerade på stranden och tittade på solnedgången. På morgnarna gick vi de få metrarna ner till vattnet för ett morgondopp innan frukost. Vi stortrivdes!

Bangkok
De sista 2,5 dagarna av resan tillbringade vi i Bangkok. Att komma från en paradisö där dagarna mestadels bestod långa stränder, ljummet vatten, palmer, knappt något folk förutom oss, till denna kaotiska jättestad var en smärre chock. Det var som att bli klubbad. Bangkok är varmt, smutsigt, hektiskt och fullt av avgaser. Men ändå, riktigt häftigt! Andra dagen hade vi vant oss något vid tempot och då gick det bättre…=). I Bangkok bodde vi på Khao sarn road, där de flesta backpackers väljer att stanna, eftersom det är både billigt och trivsamt. Vi bodde på D&D inn, ett av de större hotellen på Khao sarn road. Vi fick ett rent och snyggt rum med AC, på baksidan av hotellet, vilket var skönt, för då hörde vi inget alls av livet nerifrån gatan.
Längs hela gatan myllrar det av försäljare, och det finns flera stora marknader runt om i Bangkok. Mycket som säljs är skräp, men det är roligt och fascinerande att gå runt och titta. Allt som säljs på marknaderna går att prutas ner ganska rejält för det mesta. Vi handlade mest lite smågrejer, och Pär sydde upp en kostym.
Vi var faktiskt lite kulturella under dagarna i Bangkok. Vi besökte både Grand Palace och Wat Pho, ”Laying Buddha”. I ärlighetens namn måste sägas att vi kanske inte var de mest engagerade besökarna, men nu har vi i alla fall varit där =). Vi tog oxå en båttur på floden, som är den i särklass smutisigaste jag har sett, någonsin!

Efter ett par dagar i Bangkok var vi ganska nöjda med denna gigantiska stad. Det är roligt att ha upplevt den, men vi trivdes bättre i lugnet ute på öarna. Bangkok var den sista anhalten på resan, och äventyret var slut för den här gången. Det kändes tungt att lämna Thailand och resa hem till kylan igen, men vi har med oss massor av minnen och upplevelser i bagaget. Och vi kommer med största sannolikhet att återvända!

Foton? Stort galleri nedan! Klicka på första bilden för förstoring, och klicka därefter ”next” uppe till höger.