Lanzarote, februari-06

I mitten av februari 2006 åkte vi på vår första utlandsresa med Theo, som då var lite drygt sex månader. Att resa med barn visade sig vara lika roligt och härligt som vi hopats! Det är fantastiskt att se nya platser tillsammans med sitt barn, och dessutom se hur lätt de anpassar sig til och trivs på nya platser och i nya situationer. Theo var verkligen en liten stjärna att resa med! Älskade all uppmärksamhet han fick på flygplats, hotell, restauranger, vid poolen…=).

Själva flygresan, som vi kanske oroat oss lite för, gick kanon! Inga problem vid vare sig start eller landning. Vi hade med oss lite nya leksaker som väsnades massor (:-))) och klarade oss med max 30 minuters klagomål från sonen på de totalt 10 timmarna i luften t&r.

På Lanzarote bodde vi på trevliga lägenhetshotellet Sol Morromar i en stor två rumslägenhet med både havs och poolutsikt. Hotellet ligger utanför Puerto del Carmen, i den lilla lugna byn vid Playa Matagorda, vilket passade oss perfekt. Vid strandpromenaden finns ett litet köpcentrum med restauranger och lite affärer. Där åt vi gott de flesta kvällarna, även om det nu inte är någon direkt kulinarisk höjdpunkt när man reser till Kanarieöarna. Det vimlar av grekiska, kinesiska och italienska restauranger, men vi såg faktiskt inte en enda spansk. Lustigt nog :-).
Vi upptäckte att det var otroligt smidigt att ha en två rumslägenhet. Man har ju en hel del extra saker med sig när man reser med en liten bebbe (Theo hade en gigantisk resväska, jag och Pär delade på en mindre;-)).

Det var, enligt guiderna, ganska kallt för årstiden på Lanzarote under vår vecka. Sol, moln och regn avlöste vartannat, men mestadels var det helt okej. Det blev ett par heldagar vid poolen, men på stranden var det för kallt och blåsigt. Det passade oss ganska bra, det var mest skönt att det inte var så varmt med tanke på Theo. Vi hyrde bil (och bilbarnstol) ett par dagar och upptäckte ön. Lanzarote är inte någon speciellt stor ö (ca 6 mil lång och 3 mil bred) och vägarna var väldigt bra utan speciellt hektisk trafik. Dessutom var landskapet trots att det är en karg vulkanö, mycket vackrare än jag hade föreställt mig.

Första dagen vi hade bil körde vi till Lanzarotes gamla huvudstad, Teguise (vi inledde dock med att köra vilse i nuvarande huvudstaden Arrecife. Skyltning verkar inte vara spanjorernas starka sida.), där det för dagen hölls en stor marknad. På marknaden såldes det vanliga skräpet som brukar säljas på marknader, så det var inget speciellt på det viset, men den lilla staden var väldigt mysig och vi strosade runt i godan ro. Vi träffade oxå en av mina vänner från Familjeliv, Frida, med hennes son Vincent (som är 2 dagar yngre än Theo) och pappa Fredrik. Efter besöket på marknade körde vi söderut på ön, stannade och fikade och såg oss omkring!
Andra dagen vi hade bilen körde vi till nationalparken Timanfaya som är ett gigantiskt vulkanlandskap (51 kvadratkilometer)i mitten av ön. På 1700-talet ägde gigantiska vulkanutbrott rum just här. Det senaste utbrottet var år 1824, men under ytan är marken fortfarande så varm att på restaurangen i parken grillar man kyckling direkt av värmen från berget! Därefter körde vi vidare ner till turistorten Playa Blanca, där vi skulle träffa Frida, Fredrik och Vincent igen. På väg ner fick vi se Lanzarotes västra kust, som såg ganska karg och ogästvänlig ut om man jämför med den östra. Vi hade sedan en mycket trevlig eftermiddag med trevligt sällskap, sol, bad och mycket prat.

Under resans gång spenderades oxå givetvis en del tid vid poolen. Hotellet hade uppvärmd pool tack och lov, annars hade det nog inte blivit något bad alls. Theo lekte på en filt eller i vagnen, lunchade och sov gott vid poolen. Vi läste böcker, solade, badade och hade mysigt! Stränderna på Lanzarote är långa, breda och fina. Som nämnt var det ju dess värre lite väl kallt både i luften och i vattnet för att spendera speciellt mycket tid på stranden, men vi var åtminstone ner och kände på vattnet och lät Theo få lite sand mellan tårna =).

Lanzarote som resmål överraskade mig positivt, kanske för att jag inte hade så stora förväntningar. Rent och snyggt, trevliga människor, vacker natur. Vill man ha riktigt varmt så är det dock inte Kanarias man ska satsa på vid den här tiden på året, men för oss passade det perfekt!

Semestern var en riktig batteriladdare för oss alla och vi har fått blodad tand för att resa mera! Innan vi skulle resa med Theo första gången var det så många som sa till oss att ”det är så jobbigt att resa med barn” och ”vi inte skulle få en lugn stund” etc etc. Faktum är dock att det blir precis vad man gör det till, och anpassar man bara sig till situationen och barnets behov så är det toppen. Det känns väldigt bra att vi kom iväg på den här resan medans Theo fortfarande är såpass liten, så att vi inte skulle komma att dra oss för att resa när han blir större.
Detta faktum, samt att tempot blir lite lugnare och mer bebisanpassat, tyckte vi för övrigt var den största skillnaden på att resa med barn, jämfört med tidigare. Framöver kommer vi nog satsa på lite bättre boende när vi reser, man värdesätter det på ett annat sätt när man har barn med sig. Generellt tycker vi att vi blev otroligt väl bemötta överallt när vi kom med Theo i vagnen. På flygplatser, på planet, på hotellet, på restauranger. Theo charmade sig fram under hela veckan!

Massor av foton blev det givetvis i vanlig ordning. Klicka på första fotot i nedan galleri för förstoring, klicka sedan next uppe till höger för att komma till nästa.

Lite erfarenheter & tips för resa med bebbe:

Vi hade med oss Theos vanliga vagn istället för ngn mindre resesulky, och det var vi väldigt nöjda med. Det blir trots allt en del tid i vagnen på semester, och nu när han är så liten så sitter han bäst i sin vanliga vagn. Dessutom passade vi på att lasta blöjor och lite diverse annat i vagnen, som man checkar in som specialbagage. Det var aldrig problem att få plats med vagnen på restauranger eller liknande, och inte heller några problem att ta sig fram med den.

En bärsele var jättebra att ha med sig och bära i på flygplatsen och på utflyktsmål där det inte gick att köra vagn, samt för korta promenader.

Vi hade med oss MASSOR av packning till Theo, främst för att man inte visse riktigt hur vädret skulle bli. Det mesta använde vi faktiskt, och jag tycker fortfarande att det är bättre att packa lite för mycket än för lite.

Ett lakan var bra att ha med sig som lekfilt vid poolen, samt en sarong som var bra till allt möjligt, vagnsskydd, spillskydd, filt, etc etc.

Vi hade med oss all mat till Theo hemifrån, dvs matburkar, fruktpuréer och gröt. På Lanzarote kan man dock få tag i en hel del nestléprodukter, men inte i alla affärer, och de är dessutom jättedyra. Blöjor finns oxå, men även de är mycket dyrare än hemma.

På kvällarna lät vi Theo ta en tupplur vid halv sex tiden, och sen gick vi ut och åt när han vaknat och ätit sin kvällsgröt. Då var han i toppform och pigg och glad när vi var på restaurangen. Sedan gick vi antingen hem till hotellet och tog det lugnt där, eller om Theo somnat i vagnen, till ngn pub en stund.

Reseapotek med vätskeersättning, panodil, nezeril, renässans, febertermometer mm. hade vi med oss hemifrån.

Vi hade även resesäng med oss (att vi glömde denna på bagagebandet och fick köra till flygplatsen och hämta den senare är en annan historia ;-)). Vi fick en spjälsäng i lägenheten, men den hade så brett mellan spjälorna och inget spjälskydd, så vi ville inte använda den.

På Lanzarote finns matstolar på de flesta restauranger. Lite ringar att sätta fast leksakerna i hade vi dock önskat oss =)!

Resan anpassades efter Theos tempo, var han trött när vi var på väg nånstans så struntade vi i det och lät honom sova istället. Funkade kanon!