Bryssel, februari 07

Vår första barnlediga helg sedan Theo föddes spenderades i Bryssel tillsammans med Hannah och Micke. Theo och Biggles semestrade hos farmor och farfar och hade det toppen.
I Bryssel har vi tillgång till en lägenhet med perfekt läge precis vid Grand Place, som brukar kallas för ”Bryssels hjärta”. Pär åker dessutom till Bryssel med jobbet stup i kvarten och samlar flitigt på poäng hos flygbolagen, vilket innebär att vi i princip inte betalade någonting för flygresan heller.
I Bryssel åt vi gott, drack gott, shoppade, gick på pubar och fick en försmak av våren. Trots att det regnade en del var det bra mycket varmare (13-14 grader)än det snökaosiga Sverige som vi lämnade bakom oss.

Vi var även en helg i Bryssel för några år sedan och nu var det roligt att komma tillbaka till denna väldigt charmiga och mysiga stad. Även om Pär reser dit väldigt ofta i jobbet, så är det ju annorlunda att ”turista” än att arbeta…
Förra gången vi var där var dessutom innan jag ens ägde någon digitalkamera, så nu passade jag på att fotografera massor! I den förra reseberättelsen har jag redan berättat lite om staden, så nedan följer mestadels foton med lite texter till :smile: .

Från flygplatsen tar man sig snabbt in till central stationen med tåg. Efter att ha köpt en biljett för ca 25 kronor är man inne i centrum på ca 20 minuter.
Vi tog oxå tåget från centralstationen till Antwerpen för att testa shoppingen där på lördagen. Om man väljer rätt tåg (vilket vår reseledare inte gjorde på ditvägen :neutral: ) är man i Antwerpen på ca 35 minuter. Shoppingen var helt ok, men det fanns alldeles för lite fik för vår smak :wink: .

God mat, god dryck och fika blev det en hel del av. Under lägenheten vi bodde i ligger en väldigt trevlig italiensk restaurang med bra priser och riktigt goda pastarätter. Där åt vi gott första kvällen. Andra kvällen åt vi på en grillrestaurang med gigantiska, goda köttbitar. De belgiska våfflorna är inte heller dumma. Men gigantiska, ingen av oss orkade mer än en halv…

Smala gator, trånga gränder, torg, restauranger och mysiga pubar av alla de slag hittar man överallt i området kring Grand Place. Vi kom ner precis i skymningen och möttes av de pampiga, upplysta byggnaderna på Grand Place.
Det finns massor av helt underbara små butiker i Bryssel. En (svindyr) Tintin butik, Oliviers & co med massor av olivoljor och andra olivprodukter, och den helt fantastiska barnbutiken The Grasshopper för att nämna några. Då Micke och Pär inte var lika roade av shopping som jag och Hannah, så skickade vi dem till närliggande pub(ar) och sen spenderade vi säkert en hel timme bara i barnbutiken :mrgreen: .
Tintin är en stor attraktion i Bryssel, och på en del hus i centrum har de ritat fina bilder på väggarna. En annan sevärdhet är Manniken Pis som trots sin ringa storlek en av de absolut störtsta turistattraktionerna i staden. Han har hur många olika kostymer som helst! Hans inte lika välkända lillasyster, Jannike Pis, står däremot ständigt naken inne i en undanskymd gränd…

Bryssel är nära men ändå helt annorlunda. Vi hade en väldigt avkopplande och mysig weekend! Tack till Christer för lånet av lägenheten och tack till vårt trevliga ressällskap!