Egypten november 06

Lite sol och värme och tid tillsammans i mörka, trista november hade vi verkligen sett fram emot! Valet av resmål för en veckas resa är aningens begränsat om man inte vill tillbringa minst 10 timmar i luften enkel väg – och det ville vi inte. Valet stod därför i princip mellan Kanarieöarna eller Egypten, och vi valde då att testa det sistnämnda. På inrådan av kollegorna på jobbet valde vi att resa till Sharm El Sheik och Naama Bay.

Även denna gång gick det över förväntan att flyga med lilleman. Det krävdes givetvis lite mer underhållning nu, men mamman och pappan hade med sig en hel ryggsäck med diverse leksaker in i kabinen. Theo var jätteduktig, speciellt om man betänker att han i normala fall inte sitter still överhuvudtaget när han är vaken. Nu höll han sig i våra knä i 5 timmar i sträck, och på totalt 10 timmar i luften t/r hade vi max 30 minuters gnäll. Flygmaten var smaskens tyckte Theo och åt i princip en hel portion av vår mat…

Vi bodde på Hotell Al Bostan som är beläget precis vid strandpromenaden i Naama Bay. Ett helt okej medelklasshotell med fin frukostbuffé. Theo stortrivdes var han än kom. Hans blonda hår och lockar väckte en hel del uppmärksamhet och vid ett tillfälle blev Pär erbjuden 2 egyptiska kvinnor (kanske 3…!) för Theo… ;-)….! Eh… Nej tack!
Generellt är alla väldigt barnkära och Theo skaffade sig nya vänner överallt. Att resa med barn i Egypten är således inga problem, men saker som barnmat, blöjor och barnstolar är ganska svårt, för att inte säga omöjligt att få tag på. Som tur var hade vi med oss en del burkmat och sedan fick Theo plocka i sig av vår mat. Det gick bra det oxå. De flesta måltider fick Theo intaga sittandes i sin sulky. Efter en vecka kunde sulkyn närmast beskrivas som en sanitär olägenhet. Tur att allt går att ta loss och tvätta!

En liten bit utanför den relativt långgrunda stranden finns korallrev, där vi kunde snorkla. För att ta sig ut till reven går man på flytbryggor. Där fick även Theo chans att titta på fiskarna. Jag och Pär turades annars om att snorkla, och även om alltför många klåfingriga turister tyvärr tar på koraller med påföljd att de dör omedelbart, så fanns det ganska mycket att se. Fiskarna är helt orädda så man kommer väldigt nära. Vattnet var varmt och otroligt klart och fint, speciellt på förmiddagarna.

Naama Bay är en turistort helt uppbyggd för detta ändamål. Vi såg knappt inte ett enda vanligt hus, och inte heller en enda egyptisk kvinna under veckan som gick. Orten är väldigt fin, ren och snygg, och de håller en otrolig ordning överallt. Det är mao väldigt tillrättalagt för turismen och man känner egentligen inte att man är i just Egypten. Kanske lite tråkigt i längden. Längs gatorna i centrum finns små butiker som alla säljer samma saker egentligen – och alla kör samma trick för att lura in dig i just din butik. Jag hittade egentligen inte någonting av värde som jag önskade köpa. Sittpuffarna var i och för sig ganska charmiga.

Maten i Egypten är ett kapitel för sig. Magsjukan är ju ökänd bland turister som reser till landet, men jag trodde vi skulle klara oss genom ett konstant tvättande av händerna i Apotekets alcogel. Och visst klarade vi oss relativt bra. Jag blev dålig efter några dagar, och en heldag spenderades sovandes i en solstol på stranden. Därefter hade jag ont i magen till och från, och hade inte direkt någon aptit. Därför tog vi det ganska lugnt och höll oss mycket på hotellstranden.
De flesta restauranger serverar ungefär samma mat (BBQ, Seafood etc etc), och det är inga kulinariska höjdpunkter direkt (fast frukostbuffén var toppen!)… Maten smakar i princip ingenting… Fina grannhotellet Marriot hade en väldigt trevlig strandrestaurang där det var fräsch mat som faktiskt smakade åtminstone lite grann. Dessutom hade de en barnstol, så vi åt där ganska många gånger :-).

Vi kom iväg på en rolig utflykt under veckan. Vi började med att åka med jeep genom ökenlandskapet utanför Sharm El Sheik. Målet för dagen var Blue Hole, en välkänd plats för dykentusiaster världen över. Efter ungefär en timmes färd var det dags för ett nytt ”fordon” nämligen kamelen…:-). Theo red kamel i pappas famn och verkade trivas ganska bra med det. Pappan verkade däremot tycka att jeepen var skönare att åka i :-).
Väl framme vid Blue Hole stannade vi i ett litet Beduinläger. Jag och Pär turades om att snorkla. Snorklingen var verkligen något utöver det vanliga. Koraller i alla färger och storlekar, fiskar i mängder och direkt utanför korallreven stupade havet djupt djupt och blått rakt ner, flera tusen meter. Platsen gör skäl för sitt namn. Vi serverades lunch i beduinlägret och softade i den låga sofforna med trasmattor.
På väg tillbaka stannade vi i den lilla byn Dahab. Vi strosade på strandpromenaden och tog en fika. Dahab var väldigtmysigt och hade säkert blivit populärt bland turisterna om det hade funnits bättre stränder.

Då jag inte var helt okej spenderades de resterande dagarna mestadels på hotellstranden med sol och bad och bus. Vi hade tänkt ta en tur till Old Sharm, den gamla stadsdelen i Sharm El Sheik, men struntade i det. Vi var också ganska trötta på alla påstridiga försäljare, så det kändes lugnast att stanna hemmavid.
Efter en vecka var vi ganska nöjda och det kändes helt okej att resa hemåt igen. Egypten som resmål vinner på sitt fantastiska klimat. Inte för varmt, men strålande sol och behaglig temperatur i vattnet. Vädret är otroligt stabilt, i öknen behöver man inte direkt oroa sig för regn :-).
Kanske är det något svårare att hitta saker till barn här än i andra länder som vi besökt, men det mesta går att lösa i allafall. Egyptierna är väldigt barnkära och hjälper gärna till. Ibland vill de så gärna hjälpa till, att de hellre säger ja, även om de inte kan lösa det vi frågat efter (som barnstol), än att säga nej. Sedan låtsas de helt enkelt inte om att man har frågat. Det sistnämnda höll Pär på att att bli tokig på mot slutet av veckan.
Risken för magsjuka är det, enligt min åsikt, det sämsta med resmålet. Vi var jätteförsiktiga och noga med handhygienen, men blev dåliga trots det. När man reser med en liten, och inte kan eller orkar göra några långa utflykter (såsom till Kairo eller Luxor) känns Naama Bay också lite väl tillrättalagt för turismen. Åtminstone för vår smak.
På det stora hela är vi nöjda med veckan, syftet med resan var sol, bad och tid tillsammans, vilket vi fick massor utav!

För att se fotona i galleriet, klicka på första bilden för större storlek, klicka därefter next uppe till höger!