Bulgarien/Rumänien september-03

Bulgarien

I september 2003 åkte jag på studieresa med jobbet till Bulgarien. I sällskap med åtta trevliga apollomedarbetare besöktes Sunny Beach, Nessebar, Golden Sands och Albena. Vi spenderade mest tid i Sunny Beach och Golden Sands.

Sunny Beach / Nessebar

Sunny Beach ligger vid en lång bred sandstrand vid Svartahavs kusten. Byn är uppbyggd för turister och hotellkomplexen ligger tätt. Det finns gott om restauranger, pubar och affärer. Blomstergatan är den stora shoppinggatan där det även finns en basar. I Sunny Beach bodde vi på hotell Dunav, som låg bra till med närhet både till centrum och stranden. Hotellstandarden var bra mycket bättre i Bulgarien än vad jag hade förväntat mig. Från mitt och Camillas hotellrum på nionde våningen hade vi trevlig utsikt till på köpet =).

En stor del av studieresan bestod av att besöka olika hotell. Totalt hann vi med över 40 hotell på en vecka. Tur att vi antecknade flitigt, annars hade man inte kommit ihåg hälften…. De första dagarna i Bulgarien var det riktigt kallt. På kvällarna gick det ner mot tio grader och vi frös ganska rejält, för trots att guiden nere i Sunny Beach sagt att vi skulle packa varma kläder, hade åtminstone jag varit väldigt optimistisk och packat ner sju linnen istället….=)
Även i Nessebar besökte vi hotell, samt tog en liten promenad i de äldre delarna, som ligger fint på en halvö. Stranden i Nessebar är även den riktigt fin, och i Gamla Nessebar är det mysigt. Massor av gamla hus och byggnader och massor av shopping.

En av kvällarna i Sunny Beach fick vi åka med upp till en bergsby för att se lite av det riktiga Bulgarien. Uppe i bergen var det riktigt vacker natur, grönt och frodigt. Fint! När bussen inte kunde ta oss längre fick vi åka med byns egen taxi…=)
I den lilla byn fick vi besöka ett gulligt gammalt par, som stolt visade upp sin ullmaskin och bjöd på rakia, den bulgariska nationaldrycken. Vi tittade även in i den lokala lilla lemonadfabriken som två systrar har hand om, och avslutade kvällen med middag på en lokal restaurang.

Albena / Golden Sands
De sista dagarna av resan spenderades i mestadels i Golden Sands, men även något i Albena. Dessa båda orter ligger norr om Sunny Beach. Där bodde vi på ett riktigt fin hotell i Golden Sands. Även här var utsikten fenomenal! Vädret var också bättre mot slutet av resan, och vi hade tid till sol och bad de sista dagarna. Även Golden Sands/Albena har underbara stränder. Långa, breda och ganska långgrunda. Byarna är mer lummiga och gröna, och jag gillade Golden Sands bättre än Sunny Beach, som kändes lite väl ”turistigt” för min smak. Även Golden Sands är dock välanpassat för oss turister.

Prisnivån är låg i Bulgarien. Både mat och dryck är billigt. Även kläder, skor och klockor kan inhandlas för några få levas, men allting är förstås kopior. Mitt favoritställe i Bulgarien blev utan tvekan Golden Sands. En i mitt tycke trevlig by med en härlig strand och mysig strandpromenad. Troligtvis fick jag också ett bättre intryck av Golden Sands eftersom vädret var så mycket bättre när vi var där. Studieresan var kanon, Stort TACK & KRAMAR till mina gulliga resevänner!

Rumänien
I Rumänien besöktes badorterna Mamaia och Neptun/ Venus. För att ta oss över till Rumänien fick vi ta vårt pick och pack och gå över gränsen. En ganska intressant och rolig upplevelse, även om det vore lögn att påstå att gränspersonalen var något under av effektivitet. Tre gånger kontrollerades passen innan vi fick gå vidare, och under en veckas studieresa lyckades jag samla på mig hela sex nya stämplar i passet….=) Vid själva gränsen fick man inte lova att fotografera, men jag tog ett foto på det lilla ”fiket” strax innan… Väl inne i Rumänien blev vi hämtade med buss och körda till hotellet där vi skulle bo. Ett riktigt fint och fräscht hotell!!

Därefter blev det mestadels hotellbesök under vår tid i Rumänien, och det var därför svårt att bilda sig någon riktig uppfattning om de olika orterna. Dessutom besökte vi Rumänien på eftersäsong, så det var ganska folktomt. Vad som står klart är dock att precis som i Bulgarien är stränderna riktigt fina, långa och breda! Vi fick också besöka en ”Rumänsk afton”, med fyrarätters middag och uppvisning av duktiga rumänska dansare. Tiden var något knapp i Rumänien så vi hann inte se så mycket. En liten tur till en av de större städerna blev det dock, och där passade vi på att kolla upp lite priser till utvärderingen som ska göras.

I galleriet nedan finns lite blandade foton från resan: