En liten foto FAQ


Jag får numera ganska ofta frågor om fotografering och mina foton av bloggläsare – på mail, och nu på senare tid även via meddelanden från FB-sidan. Tänkte försöka besvara ett par av dem – det vanligaste är frågor om RAW-format och arbetsflöde. Så – här kommer ett kort, punktvis svar, kring hur jag brukar lägga upp mitt arbete med bilder – speciellt vid uppdrag, samt ett försök till att förklara hur det där med raw fungerar.

- RAW filer kan beskrivas som digitala negativ. Som dagens version av gammaldags negativ som framkallades i mörkrum helt enkelt. Precis som ett negativ är en raw-fil inte direkt användbar som bild, utan den måste bearbetas och ”framkallas” för att kunna skrivas ut, och sedan konverteras till (vanligtvis) jpg. En rawfil innehåller all information för att skapa en bild, men i kameran läggs inga effekter alls på – till skillnad från i jpg. Raw-filer kräver alltså alltid efterarbete, redigering/framkallning i exempelvis Camera Raw och/eller Photoshop, eller något annat program. Vinsten med att fota i raw är att man själv har full kontroll över sin bild, från början till slut. Här finns en bra och enkel förklaring av raw-format, om man vill läsa mer!
-ARBETSFLÖDE: Sedan jag började uppdragsfotografera mer har jag skapat mig en egen rutin för att vara så effektiv som möjligt, både före och efter själva fotograferingen. Jag brukar gå tillväga enligt följande:
FÖRE fotograferingen förbereder jag utrusningen, kollar minneskort, batteri, packar objektiv, skriver ut eventuellt önskemål från kunden kring bilderna osv. Beroende på vad för sorts fotouppdrag det gäller, besöker jag ibland också platsen där vi ska fota, om jag inte varit där tidigare och är osäker på ljus, miljöer etc.

EFTER fotograferingen börjar jag alltid med att på en gång när jag kommer hem, lägga över rawfilerna i datorn och säkerhetskopiera. Därefter går jag igenom och sorterar alla foton inför urvalet – till detta använder jag Bridge. När jag sorterat bort alla foton som jag inte är nöjd med eller som är helt snarlika, skapar jag ett pdf-galleri med alla foton för urval till kund. Vid en vanlig barn eller familjefotografering brukar det bli runt 200-250 bilder att välja bland. Därefter mailar jag galleriet till kund, som får välja ut aktuellt antal foton och återkomma till mig med en lista på dessa. När jag får tillbaka kundens urval, markerar jag dessa i Bridge.

Till EFTERARBETET använder jag i första steget Camera Raw. Där tittar jag över exponering, vitbalans, konstraster, nivåer, skärpa, brus och eventuellt mättnad/färger. Jag har gjort några makron för procedurer som jag alltig genomför på alla bilder – för att snabba upp flödet en aning. Jag försöker även öppna upp bilder som är tagna under likadana ljusförhållanden samtidigt så att jag kan göra en del av jobbet på flera foton samtidigt. Oftast tittar jag ändock igenom alla foton individuellet. Därefter går jag vidare och öppnar upp bilderna i Photoshop. Även i photoshop använder jag oftast färdiga makron – tex för att öka kontrast, ljusa upp, boosta färger, skärpa etc etc. Dessa makron använder fungerar som ett ”standardrecept” och oftast går jag sedan in och reglerar individuellt i varje bild för att få det exakt som jag vill ha det. Jag avslutar alltid med att skärpa bilden för print och ändra dpi.

SLUTLIGEN sparar jag alla bilder högupplösta i jpg, och samlar i en mapp för leverans. Jag bränner mappen på en skiva, och laddar ofta även upp på dropbox, om kunden så önskar. Jag säkerhetskopierar och flyttar mapparna till extern hårddisk och levererar sedan bilderna till kunden. Voila – klart! Ett fotouppdrag á la familje/barnfotografering tar således, från början till slut, innebär totalt ungefär 6-7 timmars arbete (för 20 foton som är standardantalet, vill kunden köpa till fler foton tar det givetvis ytterligare tid) – även om själva fotograferingen oftast inte tar mer än en timme.

Jag gör aldrig några stora förändringar i mina foton, utan målet med mina bilder är alltid att göra bilden så komplett som möjligt direkt i kameran, och sedan plocka fram nödvändiga komponenter ur raw-filen för att bilden ska se ut som verkligheten var just vid fototillfället. En dålig bild kan aldrig bli bra i ett bildredigeringsprogam (det går inte att trolla), men en bra bild kan bli ännu bättre om man vet hur man ska ”framkalla” den på rätt sätt.

Sedan lägger jag givetvis även en del tid på att lägga foton i portfolion, uppdatera FB-sidan och så vidare. Speciellt den där portfolion blir dock ganska ofta eftersatt.

Så här jobbar jag. Och jag är inget skolat proffs, utan en amatör som har lärt mig och skapat min egen rutin på egen hand. Kanske någon kan ha nytta av hur jag lägger upp mitt arbete :pleased:

2 kommentarer på “En liten foto FAQ”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Elenore

    Mycket intressant inlägg, tack för det!


  2. Kommentar från: MariaL

    Förstår att det är mycket arbete med varje jobb. Skänt att du verkar ha hittat ett system som passar dig.





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(