Det ljuva kvällsljuset

Att ljuset är A och O vet de flesta som fotograferar. Starkt solljus mitt på blanka dagen en sommardag ger inte de bästa bilderna – då vill man in i skuggan för att hitta jämnt, milt ljus. Men om man kan förlägga fotograferingen till kvällen – då har man möjlighet att få fotomagi i kvällssolen :D .

Vi hade riktigt kul igår, jag och Elliot och Loke, när vi fotograferade nere på stranden. De bjöd dessutom mig på ett rejält (välbehövligt) motionspass, för om man vill få bra bilder då ska de lekas och skojas fram. Så vi hade springtävlingar i (djup) sand (min kondis är katastrof), klättrade på stenar, ålade på marken och hoppade från bryggan. Killarna var urduktiga och ställde både upp på mina konstiga idéer och hittade dessutom på massor av egna poser. Som rumpan-upp-i-vädret och puss-mun. Och jag hänger på såklart. För det är det som är så förbaskat kul när man fotar barn. Man kan ha en plan och i viss mån försöka hålla sig till den. Och komma med förslag och olika påhitt till barnen. Men till syvende och sist är det ändå barnen som bestämmer vilka bilder det blir, så till största delen är det bara att hänga på :lol: .

Och visst blev det bra? :love: Här är några av mina egna favoriter. Sedan får Elliots och Lokes föräldrar göra sitt eget urval.

Förresten; har ni sett att jag har gjort en fejjansida? In och gilla. Om ni har lust, vill säga :razz: .

12 kommentarer på “Det ljuva kvällsljuset”

Skriv en kommentar »

 1. Kommentar från: Linruz

  Underbara bilder.
  Är övertygad om att föräldrarna kommer bli nöjda.
  Kram Lina


 2. Kommentar från: Lotta

  Vilka härliga pojkar! Så söta. :love: Imponerad att de varit så duktiga framför kameran och gjort som du sa. :)


 3. Kommentar från: Annica L

  Kanonbra bilder!! Verkligen!!


 4. Kommentar från: Mimmi

  Ja vilka fina bilder verkligen!!!


 5. Kommentar från: Dagarna

  Så härligt kvällsljus och fina bilder


 6. Kommentar från: Tittilina

  Härliga bilder!
  Gillar särsklit den när de sitter i solstolen.


 7. Kommentar från: AnnnaJo

  Underbara foton! Bra jobbat!! Är den sista bilden mkt redigerad? Eller får du till färgen och glansen i ögonen så genom kameran? Väldig fint! Sen undrar jag hur du lägger fokus när du tar bilden med ex. ”rumporna”, den näst sista.., jag fattar inte vart jag ska sätta focuspunkterna när det är två personer.. Eller du kör ju kanske manuell fokus?
  kram


 8. Kommentar från: Pernilla

  Hej Anna!
  Alla foton får en viss grundredigering eftersom jag fotar allt i rawformat – dvs då lägger kameran inte på någonting på egen hand (som i jpg), utan det styr jag själv. Jag justerar alltid kontraster, kurvor, mättnad och nivåer en aning och skärper bilden. Till detta använder jag camera raw och photoshop. På somliga foton justerar jag även exponeringen och vitbalans efter behov, och lägger på en lätt vinjettering, men oftast behövs inte det.

  ”Ögonblänk” som på den sista bilden, skapar jag direkt i kameran genom att hitta rätt ljus. Den allra bästa glansen i ögon får man en solig dag när man fotar i jämn skugga (tycker jag). Om man vill finns olika sätt att förstärka glans i ögonen i photoshop, men har man rätt ljus och inställningar från början tycker jag inte att det brukar behövas. Den nedersta bilden är således inte redigerad mer än enligt ovan – dvs samma ”recept som alla foton får sig en släng av.

  När jag fotar barn (eller människor överhuvudtaget) har jag inte en chans att köra manuell fokusering. Det tar för lång tid för mig så det blir nästan alltid autofokusen, förutom de tillfällen då den verkligen inte vill samarbeta. Däremot jobbar jag mycket med olika fokuspunkter. På ”rumpfotot” har jag satt fokuspunkten så långt till vänster som möjligt på den högra rumpan ( ;) ) och ökat bländartalet en aning (här använde jag mitt tamron 28-75 objektiv) och jag satte då bländaren till 3.5. Då får man ett större område med skärpa kring den fokuspunkten man valt.

  Och ja, jag vet inte om det här är ”rätt” eller ”fel” sätt. Men så här brukar jag göra och det funkar för mig :pleased: . Hoppas det hjälpte dig något!


 9. Kommentar från: Odd brown bird

  Skitsjyssta bilder! Och klart jag gillar dig på fejjan!


 10. Kommentar från: AnnnaJo

  Ja, tack Pernilla för att du tog dig tid att svara! Intressant att höra hur du tänker med fokuspukterna. Jag har testat lite med manuell fokus, men det blir ju sällan bra, så det kanske inte är ngt att sträva efter…


 11. Kommentar från: MillaD

  Sa sota dom ar! Och vilka fina foton. Jag far nog aka hem och halsa pa dig med barnen. Eller ni kanske kanner for att fota lite i Bristol nu nar Easyjet borjr kora direkt hit fran Kopenhamn? ;-) Kram


 12. Kommentar från: anna

  Men vilka underbara foton!! Du är kanonduktig, det riktigt glittrar i ögonen på killarna. Jag skulle vilja ha såna bilder på mina små hjärtan!! Om jag bodde närmare dig skulle jag hyra dig som fotograf bums :)

Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(