Konsumera mera. Eller?

Det senaste åren tycker jag att internet och bloggvärlden har hamnat i nån sorts galen karusell av överkonsumtion. Det som förr var bra tips på saker som olika bloggare gillade, tips på inredning, vardagsbloggande och så vidare handlar nu mer och mer och mer om att köpa saker. Dyra saker. Och MÅNGA saker. Inredningsprylar, möbler, kläder, barnkläder, leksaker. Ofta i prisklasser som i min värld är rena fantasisummorna. Det klickas hem saker hit och dit och fram och tillbaka (för övrigt tror jag att nätshoppingen är en av anledningarna till att Posten överlever) och man behöver så himla mycket saker. Många ”stora” bloggare, som har tid att blogga ofta och mycket, är föräldralediga eller jobbar lite, så i mina ögon borde det ju i rimlighetens namn inte vara ekonomiskt rimligt att kunna spendera sådana summor pengar som det ofta handlar om (alla har förmodligen inget gigantiskt arv eller en trissvinst i bakfickan). Shoppingen och de så kallade ”tipsen” har fullständigt tagit över många av de bloggar som jag gillade förut. Det personliga, det verkliga och vardagliga, försvinner allt mer till förmån för konsumtion.

Så kallade ”feel-good” bloggar med ständigt harmoniska glada barn som bakar bullar och tindrar med ögonen, med dagens (jättedyra) outfit länkad (givetvis) i hem med inredning (länkad, givetvis) till galna priser, svämmar internet fullständigt över av just nu. Och jag tycker dels att det är ganska trist, dels ser alla likadana ut (vill alla verkligen ha hem och kläder som liknar varandras? Visst är det bra att få idéer och inspiration men vill man ändå inte ha sin egen personliga stil?) och visar likadana saker, dels att det är ganska fult med all denna smygreklam. För många gånger är det faktiskt just smygreklam det är – Underbara Clara skrev faktiskt ett inlägg om just detta för drygt ett år sedan – läs gärna. De stora bloggarna tjänar kopiösa mängder pengar på detta och för många är det intäkterna från detta som finansierar all denna shopping. Om det kan man tycka vad man vill, jag tycker mest det är trist att så många bloggar jag gillade förut blivit konsumtionshysteriska och inte känns äkta. Om det som kategoriserar en ”feel good” blogg numera är shoppingtips, dagens outfits i svindyra kläder endast uppblandat med någon enstaka personlig tanke, reflektion eller inredningsidé så har jag tröttnat på dem (och då är det ju förvisso ingen alls som tvingar mig att fortsätta läsa dem heller). Då skulle jag hellre vilja slå ett slag för bloggar av karaktären ”feel real”. Bloggar där men faktiskt ser riktiga hem med egna inredningstips och vanliga dagar och vanliga familjer där man gör vanliga saker. För inte kan jag vara den enda som inte har soffan full med kuddar från Lexington och går omkring hemma iklädd enbart Odd Molly och Chill Norwaykläder? Därmed inte sagt att man hela tiden måste blogga om griniga ungar, sömnlösa nätter och falukorv med makaroner till middag dagarna i ända – jag föredrar oftast själv att blogga om det som är bra och roligt i min vardag istället för det som är trist och jobbigt.
111205
Anledningen till att jag kommit att fundera över detta just nu, är att jag märker en så stor skillnad när jag är föräldraledig den här gången, mot de förra två gångerna (05 och 08). Precis som tidigare prioriterar vi att barnen ska kunna få vara hemma ganska länge, vilket i sin tur innebär att jag tar ut väldigt lite föräldrapenning. Det är ett medvetet val vi har gjort, men det innebär ju också en mycket mer begränsad ekonomi än normalt. Eftersom vi också gärna vill resa och sparar till detta blir det ännu färre möjligheter till utsvängningar. Och det är helt okej. Vi har ju valt det själva. Men den här gången märks det så mycket mer att jag inte kan ”klicka hem” saker, kläder och annat hej vilt på nätet. Jag har inte känt av det alls på samma vis förut. Tråkigt även om det är självvalt. Jag gillar ju också att shoppa. Men till stor del beror detta på alla dessa bloggar som blivit helt konsumtionsinriktade. För även jag och mitt ha-begär påverkas ju givetvis. ”Å men titta där”. ”Så snyggt”. ”Den där hade ju passat perfekt…”. ”Vilken snygg tunika”. You name it. Hade det funnits utrymme hade jag lätt kunnat släppa lös shopaholicen i mig ;-) . Men det gör jag givetvis inte (de som gör det är förmodligen de som hamnar i Lyxfällan). Konsumtionen omkring oss kanske har varit lika stor hela tiden, men den syns ofantligt mycket mer just nu. Egentligen behöver dock inte det ena utesluta det andra – jag tipsar ju också om saker på min blogg, eller visar saker vi köpt till hemmet eller renoverat, eller kläder till barnen, eller saker jag har pysslat. Men då är det inte det enda jag bloggar om och det är dessutom saker som jag gillar och använder personligen, inget någon betalar mig för att göra smygreklam för.

Och visst tycker jag det är tråkigt på sitt vis att inte kunna shoppa obegränsat. Men å andra sidan försöker jag fundera över om jag verkligen behöver alla de där sakerna? Är det nödvändigt? Skulle jag bli så förbaskat mycket lyckligare i en tunika för 1800 kr? Förmodligen inte. Iallafall inte just nu. Däremot blir jag väldigt lycklig över vetskapen om att jag kommer kunna krypa upp i soffan med min bebis och mysa hemma med alla mina grabbar under en lång lång tid framöver, även om det innebär begränsningar i ekonomin och med shoppandet. Så konsumera mera? Nej. Överge de där ”feel good” bloggarna och försöka hitta fler ”feel real” istället? Ja. Så får det bli. För det finns ju faktiskt ganska många sådana också, som visar normala hem och normala barn och normala mammor, och som blandar skön inredning med vardagsliv.

Egentligen vet jag inte riktigt vad jag vill ha sagt med det här inlägget. Mest kanske att jag ogillar den här konsumtionshysterin. Och att jag tycker det är urtrist att så många gamla favoriter på nätet numera bara handlar om shopping – som dessutom då ofta är köpt smygreklam förklädd till att vara privata val och åsikter. Det är absolut inte det att jag är sur eller bitter över de val vi har gjort, eller avundsjuk på de som har mer pengar, tvärtom är jag väldigt glad över att vi kan snåla på dagarna och vara hemma länge med barnen. Inlägget är dessutom ganska ostrukturerat och osammanhängade (amningshjärnan) och på sina ställen säkert ganska motsägelsefullt också. Jag förväntar mig vare sig medhåll eller mothugg, utan ville mest skriva om mina tankar kring det här fenomenet som kommit så starkt på senare tid. Man får ju dessutom tycka precis som vill. Så här tycker jag.

Och är det förresten någon som undrar över dagens outfits hemma hos oss ;-) ? Kasper hade sina varma, sköna vinterkläder på sig på promenaden idag – en blandning av nytt (jackan) och arvegods (termobyxorna, vantarna och mössan). Samt nya skor. Viking är ett säkert kort (brukar beställa från Barnskospecialisten, smidigt när man vet måtten och dessutom fri frakt!) och jag tycker att om det är något man ska lägga pengarna på så är det ordentliga vinterskor till barnen. Varmt och skönt i snålblåsten! Mamman i huset har idag en skön vintervit långkofta, svarta strumpbyxor och svart kjol från hm samt linne och röd tröja från vero moda. Samtliga plagg är såpass gamla att det går tyvärr inte att länka till dem ;-) . Vad bebisen beträffar går det inte att göra någon dagens outfit på honom, för han kräker så många gånger på en dag att redan i skrivande stund är inne på sitt tredje ombyte. Storebrorsan i skolan har finfina polarnjeans (ärvda från grannen) och en mjuk plyschtröja (ärvd från samma granne) med Dart vader på :smooch: . Inget fancy alltså, men helt och rent och ganska fint ändå :love: (ja om om någon inte förstod det så är jag en aning ironisk nu).

Ute faller faktiskt den första snön. Fast faller är egentligen en förskönande omskrivning för den blåser mer på diagonalen, precis som vanligt här i Skåneland. Om en stund ska vi hämta Theo i skolan och ge oss på projekt lussebullar. Förhoppningsvis utan att barnen blir osams och att jag går bananas ;-) .

21 kommentarer på “Konsumera mera. Eller?”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Hilda

    Vad bra att paketet kommit fram som det ska! Håller med om mycket av det du skriver. Själv gillar jag att både arvegods, köpa gammalt och nytt. En mix i inredningen tilltalar mig mest. Ett fenomen som jag tycker mig se är att shoppingstopp under en begränsad tid. Har läst en del artiklar om detta samt följt en tjej i vår lokaltidning som haft köpstopp under ett år. Tycker det är fascinerande men hade ALDRIG klarat det själv.


  2. Kommentar från: Charlotta - www.ohlovely.se

    Precis som vi diskuterat tycker jag också att det blivit hysteriskt. Alldeles för hysteriskt faktiskt. Jag skriver under på allt. Himla bra skrivet!

    Kramar från Lotta

    (Idag klädd i sliten tunika från H&M (också så gammal att jag inte kan länka och ett par jeans. Också H&M) ;)


  3. Kommentar från: Anneli

    Jag håller till stora delar med. Man är inte en bättre människa för att man inte konsumerar ”lyxartiklar” men man är heller inte sämre och ytlig för att man gör det. Man får ju utgå från att folk konsumerar inom tillåtna ekonomiska ramar.

    Jag läser inte speciellt många ”stora” bloggare. Trivs bättre hos de lite mindre bloggarna eftersom de mer verkar leva i den verklighet jag delar. Jag är föräldraledig, vill spara dagar och då får man anpassa sig efter det. Visst vill jag ha vissa dyrare saker, en speciell stol bla. Den kommer jag att köpa också men inte just nu. Men det finns en viss tjusning med att längta också.

    / Anneli som för dagen är klädd i just en såndär tunika. Som jag förövrigt älskar och sparat till ett bra tag!


  4. Kommentar från: Annelie Johnsson

    Hej vännen!

    Du har så rätt!! Har oxå tröttnat på en massa bloggar jag följt länge, det är bara nytt, nytt, nytt- OCH Dyrt. Jag handlar oxå en del, men som du stt så är det inte alltför ofta jag visar upp det i min blogg, för vem mer än jag blir glad av at jag har nya ljuslyktor på soffbordet…

    Här shoppas det gärna bra grejer second hand, och vaje gång jag gör ett fynd är jag störtnöjd. Min egen garderob är en skam, men precis som ni, prioriteras familjen och att kunna vara hemma länge. Det är ju en av anledningarna till att jag tar fotoupprag nu, de veckorna som maken är ledig, så jag kan mysa hemma med mina prinsar läääänge..

    Jag hoppas vi kan få till en träff snart, det hade varit så kul!!

    Kram från en som dagen till ära gått i träningskläder sen i morse, eftersom jag ska iväg och hålla spinning nu. Bäst att klä sig när man har en minut ledigt, ha ha


  5. Kommentar från: Annelie

    Håller med! Har svårt för överkonsumtion, brukar fundera på vart alla grejer som inte längre platsar tar vägen. Till ett överfullt förråd?


  6. Kommentar från: Dagarna

    Håller med dig!
    Är väldigt mycket dyr shopping i många bloggar nu.
    Jag skulle inte sätta på mina barn alla dessa dyra märkeskläder dagligen när de ska till förskolan som man ser i vissa bloggar.
    Att själv bara ha dyra kläder blir jag inte lyckligare av.

    Hem som är helt vita med dyra kuddar och prynadssaker passar inte riktigt med småbarn. I alla fall inte hemma hos oss.

    Mina barn har också Viking Play vinterskor. Har haft den modellen i 3 år nu.


  7. Kommentar från: Dagarna

    Vi får börja med dagens outfit med vanliga kläder :)

    Som i dag är klädd i en OnePiece kopia från Gina Tricot. (http://dagarna.nu/2011/12/05/lakarintyg/)


  8. Kommentar från: Terese

    Skriver under på det.

    Dagens outfit är ett par 5 år gamla leggings med målarfärg på, dessutom lite småhål i. En fyndad kofta på Gina för 49 kr och en 3 år gammal amningsbh hahaha… den bjuder jag på. Tradera kommer att svämma över med prylar när de tröttnar.


  9. Kommentar från: Ingela

    En bra reflektion och jag håller med om allt. Inte bara i bloggvärlden utan generellt. Jag har verkligen tröttnat på all konsumtion och att det bara handlar om att köpa det senaste och yta, yta, yta. Jag har dragit ner väldigt mycket på mina egna inköp, tänker efter mer än en gång innan jag köper något till hemmet eller till mig själv. Barnen växer ju och måste ha lite nytt ibland och även om vi är väldigt lyckligt lottade och ärver en hel del (i alla fall till lillasyster som får både från storebror och en kusin) så köper jag gärna något nytt till dem ibland även om det också blir mer och mer sällan, bara när de verkligen behöver något. Dessutom har jag slängt ut alla gamla hygienartiklar och köpt ekologiska och bra produkter istället. De är visserligen dyrare än det jag köpt tidigare men samtidigt har jag slutat att duscha och tvätta håret varje dag så det går också åt mindre än innan.

    Generellt är jag väl där att jag hellre sparar en stund och köper något lite dyrare om det är något vi verkligen vill ha och behöver om det dyrare alternativet innebär en högre kvalitet (så är ju inte alltid fallet) men generellt så köper vi nästan ingenting längre, bara förbrukningsartiklar. Så skönt är det!!


  10. Kommentar från: Bromans Bravader

    Vad bra skrivet!
    Kan verkligen hålla med. Började läsa bloggar och göra min egen mer publik nu under hösten. Blir ofta förvånad över hur mycket folk köper och visar upp. (Antagligen är de väl sponsrade… men alla kan ju inte vara det). Bla en blogg jag läser ibland är väldigt konsumtionsinriktad. Bloggaren byter möbler, kläder och inredning som en annan byter strumpor. Och det är inga billiga möbler, kläder etc vi pratar om här. Hur går det liksom ihop? Väldigt fin blogg iofs men i slutändan känner man sig nästan lite misslyckad för att man inte själv har de möjligheterna.
    Feelgood bloggar är ju härligt att läsa. Men i ärlighetens namn så har alla problem, skrikiga ungar, sömnlösa nätter, stökiga hem etc. Såklart man inte alltid vill skriva eller läsa om det, men ibland är det skönt att läsa om någon som har det som man själv har det.

    Så resonerar jag. Den som vill får läsa min blogg. Det är vardag, men ett försöka att njuta av livet och sätta guldkant på tillvaron. Inte alltid lätt med tre rätt livliga barn. Man är inte mer än människa.
    Kommer nog inte länka dagens outfit då jag inte äger ett enda odd molly eller chillNOrway plagg.

    Tack för ditt inlägg. Kändes skönt att läsa!
    Kram
    Jannike


  11. Kommentar från: Cissi

    Väldigt klokt sagt Pernilla! Kanske är därför jag uppskattar din blogg så mycket – den är verkligen personlig och det känns så roligt att få följa med vid sidan av, utan att ständigt behöva känna sig som värsta fattiglappen (med det menar jag inte att jag i din blogg har hittat någon som är fattigare än jag;) utan att du helt enkelt inte har behov att framhäva lyxiga inköp i varje inlägg).

    Vi har prioriterat vårt boende högt (d.v.s att bo i hus hyffsat nära våra jobb) och det blir inte så mycket över till konsumtion när räkningarna är betalda. Dessutom är jag nu tjänstledig utan lön… Det är inte synd om oss – tvärtom – vi vill ju det här, men jag kan samtidigt inte låta blir att undra hur många andra bloggande småbarnsmammor tycks ha råd med än det ena, än det andra… Kan dessa ”skryt”-inlägg grunda sig i dålig självkänsla som så mycket annat?? Hävdelsebehov?

    Kram C


  12. Kommentar från: IaY

    Håller fullständigt med! Tyvärr faller jag dit alltför ofta när tipsen om fina saker haglar över en. En del kan man ju se som inspiration, ibland kan man ju hitta billigare alternativ eller kanske pyssla ihop själv. Huvudsaken är att man som du tänker efter före, behöver jag verkligen det här? Vi har också prioriterat att vara hemma med barn länge, Även resor! Då får man ju dra ner på ngt annat! Jag gillar bloggar, som din, där man får läsa om både det ena och det andra och så ser ju verkligheten ut, de andra visar ju bara väl valda delar av sina liv, det brukar jag försöka tänka på. Kram på dig


  13. Kommentar från: Emma

    Åh vad bra skrivet. Håller verkligen med dig. Det är så himla lätt att man bara slukas upp i någon slags konsumtionsspiral och bara vill HA HA och HA!
    Fram för mer feel real bloggar!


  14. Kommentar från: Annika

    Ja, guuuud ja….

    Det är helt galet vilket ”skryt” på många bloggar. ”Det hääär har jag köpt”, ”Den hääär weekenden har vi varit på”, ”Detta fick jag i födelsedagspresent” osv osv, champagne och dyra viner var och varannan dag, shopping och överkonsumtion. Varenda inlägg om något man köpt eller gjort.

    Jag värdesätter det är mer att vara hemma länge med mina barn! Och sedan inte jobba heltid. Våra barn ska inte behöva växa upp på förskolan.

    Men så resonerar jag.

    Jag har tröttnat rejält på ”skrytbloggar”.

    Men sedan är kanske jag lite väl negativ i bland… ;-) ‘

    Kram och krya på er.


  15. Kommentar från: Helena_C

    Åh du slog verkligen huvudet på spiken där! Här hemma ”återvinner” jag mina möbler genom att flytta runt på dom stup i kvarten. Min man lär nog snart tröttna big time, men det känns skönt att kunna tänka till, få en idé och använda en möbel som inte är tänkt till det som det blir använt till.
    Jag hänkar på din linje. Krya på dig och er!


  16. Kommentar från: Hallon

    Bra skrivet! Funderar på samma saker och surfar runt och runt på bloggar där man ser än den ena än den andra snygga saken och det är på något sätt lätt att dras med. Vårt samhälle i sig är också bara ytligare och ytligare. Dock tror jag att bland en hel del så börjar man tröttna på detta och man börjar kanske förstå vad som egentligen är viktigt här i livet! Jag blir ju aldrig en ”lyckligare” eller ”bättre” människa för att jag handlar och konsumerar som en galning. Även om jag också kanske dras med och tycka att ”det där var snyggt” eller ”å, så fint!” så finns det i bakhuvudet att det faktiskt bara är någon form av kosmetika och jag som människa blir bara ”tillfredsställd” en kort, kort tid. Fram för mer ”äkthet” och eftertänksamhet!


  17. Kommentar från: Sockergrynet

    Amen! Jag skriver under och håller med!!
    För många har det blivit viktigare med saker än med människan. Jag själv försöker att sträva åt andra hållet, se människan inte prylarna!!

    KRAM


  18. Kommentar från: Linda

    Jag har lärt mig att man inte ska dömma någon efter en blogg så enkelt. Man vet ju inte vad de väljer att skriva och dom man inte gillar kan man ju skita i att läsa.
    Själv älskar jag att shoppa och prioriterar det före en massa annat. Vi har ju tex inte råd med nån resa till Thailand…
    Jag som är lång kan dessutom inte köpa kläder på typ HM eftersom det oftast inte passar…


  19. Kommentar från: A F F L U E N Z A

    Åh vilket bra inlägg!! :lol:

    Jag prioriterar helt klart tiden för mina barn högre än mer pengar i lönekuverten men jag märker att många tycker att vi är lite underliga när vi berättar att vi bara lever på en lön, och har gjort så de senaste åren. Personligen tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt! Visst går det åt MASSOR av pengar till mat då vi främst köper ekologiskt men jag har inte känt att vi ALDRIG kan unna oss någonting till oss själva.

    Det är så lätt att känna sig lite mindre när det gäller all fina saker folk köper på sig (vi har samma gamla möbler vi haft i evigheter haha och jag är ohyggligt less på våra fula soffor) men jag tror att det är bra att påminna sig vad som är värt i livet och i mitt fall är det mina barn. :love:


  20. Kommentar från: Pausmode. | Ohlovely.se

    [...] är ”feelreal” bloggar framför ”feelgood” som en klok vän uttryckte det här och [...]


  21. Kommentar från: Ellen

    Word! Kan bara hålla med dig!
    UnderbaraClara kan verkligen konsten att skriva om fina saker utan att det blir köphets. Skönt att det finns en sådan motvikt till alla konsumtionsbloggar som finns också.
    Minns dock när jag för några år sedan hade en blogg. Tyvärr blev det att jag skrev ganska mycket om olika saker jag köpte, eftersom jag inte ville bli för privat på bloggen. Shoppingen kan man ju oftast dela med sig av utan att det blir för privat. Nu köpte jag inte Lexington och Odd Molly men ändå. Jag tror att det är en anledning till att det blir som det blir, samt givetvis att man vill visa sin bästa sida i bloggen. Men visst är det en trist utveckling!





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(