Att låsa eller inte

Jag känner att min sida håller på att springa ifrån mig. Det som började våren 2002 med en liten, liten plätt på det stora internetet, där jag la upp foton från våra resor, och som sedan utvecklades till en lekplats för design, färg, form och foto, samt en möjlighet för våra nära och kära utom räckhåll att ta del av vår vardag, har idag blivit JÄTTESTORT. Ja, med mina mått mätt åtminstone.

Det är nu drygt ett år sedan jag med hjälp av Lotta flyttade min sida till en wordpressblogg och sedan dess har besöksantalet nästan fördubblats. Numera har min blogg ungefär 800 unika besökare per vecka – och i min värld är det massor. De flesta bloggare strävar kanske efter att få allt fler besökare, men jag tycker det är lite läskigt att så många följer mig och min familj – och jag vet bara vilka en bråkdel av besökarna är :???: . Det händer att jag får ett mail, eller en kommentar då och då, särskilt efter de där gångerna då jag har beklagat mig, där någon skriver att de följt mig i flera års tid – men aldrig hört av sig tidigare. Självfallet blir jag glad då någon hör av sig, men samtidigt tycker jag det är A/ Aningens scary B/ Lite oförskämt att följa någon genom livet, år efter år, genom stora som små händelser, utan att ens säga pip. Själv skulle jag aldrig kunna med att göra så.

Nu är jag dock fullt medveten om att det är precis så internet fungerar. Det är mitt val vad jag vill publicera och dela med mig av. Och det jag väljer att lägga ut, är helt öppet och allmänt för alla att ta del av utan att ge sig tillkänna någonsin. Men nu känns det inte helt bekvämt längre. Jag vet själv att jag emellanåt tycker det är lite jobbigt med bloggar där det krävs lösenord eller där det finns registreringsformulär – mest beroende på att mitt dåliga minne ställer till det så jag jämt glömmer av lösenord. Men nu är jag själv där, i valet och kvalet kring att låsa sidan.

Det jag funderar på är egentligen tre olika alternativ.
Att fortsätta ha sidan öppen, som idag. Och då publicera färre foton på barnen, oss, vad vi gör. Med risk att bloggen tappar sitt syfte och jag lusten att fortsätta.
Att lösenordsskydda somliga inlägg, främst de där barnen figurerar.
Att ordna ett system där man registrerar sig med eget användarnamn och lösenord för att komma åt alla inlägg.
Just nu lutar det mest åt att jag, om jag väljer att låsa bloggen, kommer välja en form av registrering. Personligen tycker jag det är enklast där jag själv kan ha ett eget lösenord, och jag vill ju faktiskt fortfarande att det ska vara enkelt att besöka min blogg. Givetvis :smile: .
Tanken är inte att vara alls speciellt restriktiv med registreringarna eller ställa stora krav på att kommentera stup i kvarten. Inte alls. Däremot skulle jag kunna få kontroll över vilka som besöker sidan, och möjlighet att rensa i listan sisådär varannan, var tredje månad bland de som inte hört av sig någon gång. De som inte alls gett sig tillkänna då, kan jag ju helt enkelt plocka bort.

Ja, jag velar fram och tillbaka. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Samtidigt som det är väldigt roligt att fler och fler hittar till sidan börjar det kännas obekvämt att lämna ut så mycket av sig själv till så många utan att ha någon kontroll.
Det vore ytterst intressant att få era åsikter och tankar kring detta!
Skulle du som brukar besöka sidan göra dig omaket att registrera dig för att fortsätta kunna ta del av bloggen?
Skulle du som brukar besöka sidan, men aldrig hört av dig förut, registrera dig?
Skulle en helt ny besökare, som inte besökt sidan tidigare, men som kanske tilltalas av layouten och bloggens inriktning, bry sig om att registrera sig?

Jag funderar vidare… I soffan :smile: . So long!

40 kommentarer på “Att låsa eller inte”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Pia

    japp, jag skulle gärna registrera mig :) Har ju själv valt att låsa de inlägg där barnen finns med på bild och det känns skönt att veta vilka som har koll på dem :wink: Tycker du gör helt rätt om du ”låser” på något sätt!

    kram kram!


  2. Kommentar från: Vera med flera

    Skulle absolut registrera mig! :pleased:


  3. Kommentar från: Mrs. b

    Jag skulle nog inte se några problem med registrering – men har heller aldrig provat hos någon med sådan så vet inte hur jag skulle uppleva det :-)
    Skulle det fortfarande fungera med bloggkoll är nog min fundering?


  4. Kommentar från: Cybertjejen

    Jag kommer självklart registrera mig om du kör den modellen.
    Jag är själv supernöjd med registreringen, just för att jag själv tycker att det är skönt att kunna välja ett eget lösen som jag vet att jag kommer komma ihåg. Sedan är det ju skönt att ha lite mer koll på vilka som är inne och läser

    Du kanske kan ha lite öppet och lite låst.
    Tex inlägget du skrev om vaxduken skulle ju kunna vara ett öppet inlägg. Inläggen som innehåller bilder på barnen och är lite mer personliga bakom lösen.

    Kram!


  5. Kommentar från: Maria

    Jag kommer att fortsätta att följa dig hur du än gör. :-)
    Jag har ju valt att ha lösenord på alla mina inlägg. Det började med att jag fick ett argt mail från en helt okänd person som skrev hur jag kunde lägga ut bilder på mina barn när det finns pedofiler på nätet.
    Inte för att jag lagt ut några uppseendeväckande blider på barnen, men man fick sig en tankeställare ändå. Man vet ju faktiskt inte vilka som är inne och läser.
    Gör som du tycker bli bäst, så blir det det bästa!
    KRAM! :-)


  6. Kommentar från: Anneli

    Jag har ju själv lösenordsskyddat. Inte för att jag skriver några hemlisar utan för antalet besökare rusade iväg. Få hörde av sig och jag kände inte för att lägga ut stora delar av mitt liv längre så öppet. Ville inte heller publicera bilder på Maja utan att veta vem som tittade. Funderar själv på registrering nu, verkar smart tycker jag!


  7. Kommentar från: Annelie

    Låter klokt tycker jag, har haft samma funderingar.Det är ju bara ett fåtal besökare som lämnar kommentarer efter sig, och man undrar varför inte fler gör det, när man ser att besöksstatistiken tickar iväg!? Men sen undrar jag precis som du, hade man gjort sig omaket att fixa med lösen, personligen vet jag inte riktigt, tål att tänkas på!
    Ha en riktigt bra helg!!
    Kram


  8. Kommentar från: Annika

    Jag känner precis som du. PRECIS som du och jag skulle kunna kopiera texten du skrivt in på min sida. (nä, jag ska så klart inte göra det…) Det är läskigt att så många snokar i ens vardag utan att säga hej. Att gamla pojkvänner eller grannen eller tjejen på Ica kan läsa om en men man inte har en aning om det är läskigt…

    Jag kommer självklart be om lösen/regfistrering för att få fortsätta läsa.

    Hej, hej!


  9. Kommentar från: Camilla

    Gör det som känns enklast för dig, jag kommer fortsätta besöka de sidor jag får hos dig! Tycker dock att registrering låter spännande och smidigare.


  10. Kommentar från: Liza

    Hej hej! Gör siom du känner bäst för dig men jag kommer att be om lösen/ registrera mig för att kunna ta del av er vardag!!Är väldigt inspirerande att se dina fina bilder som du tar och läsa ditt sätt att skriva på!!!

    Kram kram


  11. Kommentar från: Marie

    Registrering är ju ett bra sätt att ha lite koll på dem som läser och samtidigt göra det ganska smidigt för detsamma!

    Trevlig fortsättning på helgen.
    kram


  12. Kommentar från: Annika

    Hallå! Jag skulle oxå regestrera mej för att få fortsätta din blogg. Jag har ju ingen själv så alla d där sakerna hänger jag inte riktigt med på :wink:

    Jag erkänner att jag är dålig på att ge kommentarer osv. så det skulle ju vara kul att iaf du såg att man var här inne å att du förstår att man gärna återkommer :D
    Ha d gott Kram kram Annika


  13. Kommentar från: Fyra i huset

    Jag vill gärna fortsätta läsa din blogg så jag registrerar mig gärna om det blir så.
    Jag tycker du gör helt rätt med att lösenordskydda bilder på barnen, det är därför vår blogg inte innehåller en enda bild på våra barn.

    Hälsningar
    Nina


  14. Kommentar från: annah

    Man ska ju inte må dåligt av att blogga, så jag tycker du ska göra det du mår bäst av!

    kramar


  15. Kommentar från: Sara

    Hej!
    Känner mig genast lite ”skyldig”. Jag är en av dina okända besökare. Jag kom hit efter tips från vad jag tror är en gemensam vän. (Pernilla i Linköping)

    Jag har ett stort fotointresse och fick tipset att din blogg skulle innehålla många fina bilder presenterade på ett trevligt sätt. Jag tittar in då och då, och har gjort så i kanske ett halvår. Och jag tycker verkligen om ditt bildspråk!

    Jag läser inte speciellt mycket av texten utan tittar mest på bilderna, på komposition, färgval och på hur du sätter samman ”flera bilder till en”.

    Jag skulle nog inte registrera mig. Jag tror det beror lite på hur jag är som person och på att jag faktiskt inte följer din blogg för att följa era liv utan för att jag har det som en inspirationskälla till mitt eget fotograferande.

    Jag har dock full förståelse för att du vill skydda bilderna på dina barn bakom en registrering och kan t.o.m. tycka att du ska vara lite restriktiv med vem som får tillåtelse att se dessa bilder.

    Oavsett om du skyddar delar av din sida eller inte ser jag fram emot att även fortsättningsvis kunna komma hit och inspireras av ditt sätt att fotografera och presentera dina foton. Om du skyddar delar av sidan hoppas jag att det istället finns foton på annat på de öppna inläggen/sidorna. Jag får minst lika mycket inspiration från bilder på bakverk, maträtter, naturen och Biggles med vänner.

    Varma hälsningar
    Sara


  16. Kommentar från: ann

    Självklart skulle jag regga mig för att följa dig, nu när jag ”hittat” dig igen! Jag kör själv med den varianten eftersom lilla lilla internet har blivit så stort och man är bara en googling bort. Jag är av den åsikten att det jag skriver om angår faktiskt inte alla. Inte mina grannar inte mina arbetskamrater eller helt okänt folk som smyger runt…
    Jag är nöjd med mina besökare som jag har gläntat på dörren åt… Hellre kvalite än kvantitet :)
    Lås och var rädd om dig och de dina!

    kram//


  17. Kommentar från: Maria, Fille & Cosmo

    Jag skulle självfallet ansöka om lösenord för att få fortsätta följa din blogg.
    Jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig själv, utan att tänka så mycket på hur det blir för besökarna. Genom registrering blir du ju av med smygarna, dom som känner dig i verkliga livet men som inte låtsas om att de följer din blogg…

    Kram M,F&C

    ps: Det är inte konstigt att du har många besökare. Du har en alldeles egen ton som känns äkta och ”lugn”. (Hittar inget bättre ord)


  18. Kommentar från: Linda

    Du gör det som känns rätt för dig. Själv har jag ju skyddade inlägg på vissa… helst där barnen är med.
    Skulle helt klart registrera mig för att få fortsätta följa er.

    Ha en fin dag!
    Kraaaaam


  19. Kommentar från: Belle

    That’s the way it is! Man kan aldrig räkna med att de som läser bloggen ska höra av sig. Jag har haft 500 besökare om dagen och kanske 20 kommentarer… Ungefär var 25:e besökare hörde av sig, om ens det?!
    Men jag förstår dig. Har både personlig blogg och schlagerblogg och det finns en skillnad. Den personliga bloggen är mestadels lösenordsskyddad och jag vill inte att allt för många hittar dit. Schlagerprinsessan.se däremot vill jag ha så många besökare som möjligt, jag sprider adressen åt höger och vänster och målet är ju att kunna tjäna lite pengar på annonser där. Den bloggen är inte särskilt privat, men har man en blogg med bilder på sina barn, på sitt hem och privata tankar så vill man ju inte att hela världen ska kunna läsa. Tyvärr är det ju så det är när man väljer att blogga. Och man kan aldrig kräva att besökarna ska höra av sig. Tyvärr.
    Använder man lösenord av något slag, då kan man ju kräva att besökarna hör av sig någon gång i månaden/kvartalet, annars blir det inget nytt lösenord.
    Jag tycker att det verkar väldigt smidigt med registrerade användare i WordPress-bloggen, det tycker jag att du ska satsa på! Jag skulle absolut registrera mig för att få fortsätta läsa. :-)
    Och sen ska jag tillägga att jag är inte förvånad över att du har så många besökare! Du skriver om er vardag på ett härligt sätt, utan att försköna och bara skriva om det som är bra, utan tar upp vardagsproblem typ sömn och förkylningar som många småbarnsföräldrar säkert känner igen sig i! Och så alla dessa underbara foton. :-)
    Kram kram


  20. Kommentar från: Anna

    Givetvis hade jag registrerat mig!


  21. Kommentar från: Maria

    Självklart hade jag registrerat mig. Jag har följt din blogg ett tag nu och ibland lämnar jag kommentarer men inte speciellt ofta. Jag har varit med om att det har blivit likadant på andras bloggar men att bara de som har en relation till personen i fråga har fått lösenord. Då har det ju automatiskt blivit så att man inte har fortsatt läsa för man får inget lösenord. Men du kanske ger ut lösenord om man berättar lite om sig själv och att man vill följa din blogg.
    Som sagt, självklart ska du ha lösenord om du vill ha koll på vilka som läser. Jag hoppas att jag isåfall får ett! :)


  22. Kommentar från: Cecilia

    Jag vill absolut fortsätta att läsa din blogg, så jag hade helt klart registrerat mig, bett om lösenord eller annat. Jag förstår helt klart problemet med att lägga ut bilder och info på internet! Kramar


  23. Kommentar från: Nina

    Nä vet du vad! Jag skulle ALDRIG registera mig hos dig, fy bubblan vad jobbigt :-P Hahahahaha!

    Jag tycker att det är en väldigt bra idé – vet precis hur det är med att lämna ut sig själv och sitt liv och inte få så mycket tillbaka. Men som du säger är det ju också ett medvetet val – internet är fritt och öppet och det är hur lätt som helst att valsa in i någons liv, få en inblick och sedan tassa ut igen, utan att lämna mycket spår. Har mellan 100 och 200 besökare om dagen och det är hisnande när man tänker på hur få som säger ”hej”. Eller ens ”pip”.

    Man blir ju så GLAD när någon hojtar till, känner igen sig, säger emot, lämnar ut en liten del av sig själv.

    Att ha det mesta öppet, men privat bakom lås och bom tror jag är helt rätt. Det är ju inte alla som har sån tur som jag som får ha er i sin familj och som kan träffa er irl när helst man har lust (nästan, haha) :heart:


  24. Kommentar från: Josefina

    Hej vännen!!
    Oh, jag funderar också på det, inte för att jag har samma antal besökare som dig, långt ifrån,men ändå känns det inte bra när man inte vet vilka som följer bloggen alls… det är ju ändå mycket av ens liv – barn och hem man visar upp… Har också funderat på en registrerings grej, men vet inte riktigt hur det funkar att installera så jag funderar fortfarande… ha en härlig söndag!! kram


  25. Kommentar från: hanna

    hej och hå! känner verkligen att jag tog åt mig av det där du skrev om att det känns läskigt att folk som inte skriver har följer dig genom livet. jag är ju precis en sådan :O jag tror jag har kommenterat några få gånger men det ärinte alls ofta. jag vill helt klart fortsätta besöka denna sida och skulle göra det även om man måste registrera sig. jag förstår att du känner att du lämnar ut mycket av ditt privata liv och att inte vem som helst ska få läsa.

    kanske på sin plats att berätta vem jag är om du inte minns att jag gjort det tidigare ;) heter hanna, bor i umeå, 22 år, läser till socionom :) hittade hit genom borderterrriersällskapet tror jag, eller genom en länk jag hittade där. har följt med denna hemsida flera år faktiskt, eftersom jag efter att ha läst din blogg själv skaffade mig just en borderterrier. förut tyckte jag att det var mest intressant att läsa om biggles men nu älskar jag att kolla på alla fina foton. du har blivit väldigt duktig på att fotografera och jag får mycket inspiration från dina bilder. själv fotograferar jag med en canon eos 400d. har bara två objektiv och leker runt lite, inget proffs eller sådär.

    ska bli duktigare på att lämna en kommentar eller två!


  26. Kommentar från: Helena

    Hejsan!
    Jag tillkännager mig också som en av de som inte säger hej, trots att jag är inne på din sida och läser i stort sett varje dag. Jag ber om ursäkt för det. Jag reggar mig mer än gärna. Det är härligt att läsa dina inlägg. Ditt sätt att skriva är mycket inspirerande (sen kan innehållet i sig kvitta), och jag är imponerad att du kan beskriva din dag helt i bilder eller ibland en liten text.
    Så blir det registrering av något slag så följer jag med på det och jag ska bättra mig att på att säga hej. Jag lovar :-) /Helena


  27. Kommentar från: Frida, Stockholm

    Hola,
    Jag tycker helt klart att du ska lösenordsskydda bloggen, du kan ju känna efter hur det känns och om det inte är rätt för dig så ta bort skyddet.

    Men jag förstår dig med så pass många besökare och så få som ger sig till känna. Det känns lite mysko kanske.

    Tänk på i vilket syfte du har din blogg, är det för nära, kära och vem som helst?

    Jag registerar mig inte på de bloggar som är lösenordskyddade, inte om jag inte känner personen i fråga.

    Kram på dig. Hopas att helgen varit bra!
    Frida


  28. Kommentar från: Cissi

    Hade jag varit dig så hade jag lösenordsskyddat din blogg. Du skriver ju ofta om din familj och uppdaterar frekvent (vilket gör din blogg så läsvärd!), och jag hade inte känt mig bekväm med så många okända besökare!

    Självklart skulle jag registrera mig!

    Hoppas du har haft en trevlig helg!

    kram


  29. Kommentar från: Ingela

    Förstår precis dina funderingar eftersom jag ju också tillhör skaran som tycker det är lite ”läskigt” med många besökare.

    Gå på magkänslan när du tar beslutet, det brukar alltid bli rätt!

    kram


  30. Kommentar från: isabels värld

    Jag skulle absolut registrera mig!! Jag följer en del bloggar som jag fått lösen till. Gör det som känns rätt. Trogna besökare gör sig nog gärna besväret att registrera sig.

    Hoppas helgen varit bra! kram Pernilla


  31. Kommentar från: Pernilla Lindström

    Hej! Jag förstår dina tankar kring sybervärlden och tycker att du ska gå på magkänslan. Det viktigaste är att du känner dig trygg och bekväm med situationen. Det tar ju bort lite av det roliga att ha en blogg om du måste tänka till varje gång du ska skriva ett inlägg.
    Jag skulle absolut registrera mig ifall du kräver det.

    Kram Pernilla


  32. Kommentar från: Millan

    Hej!

    Jag skulle registrera mig för att fortsätta ta del av bloggen. Inget bökigt med det.

    Kramis!


  33. Kommentar från: Lena

    Hej,

    Förstår mycket väl att du funderar på att ändra i din blogg. Måste kännas jätteläskigt att så många är inne och läser om ditt liv. Skulle absolut registrera mig om du bestämmer dig för det. Har lovat mig själv att bli bättre på att skriva kommentarer detta året.

    /Lena


  34. Kommentar från: Sara

    Jag har ju haft alla varianter som du kanske vet och jag gillar bäst det jag har nu, dvs registrering. Då välkomnar man ju ändå nya läsare också. Vilket är svårt ifall man har en helt låst sida. Jag gillar inte tanken på att folk ska kunna smygläsa om mitt liv utan att någonsin ge sig tillkänna.

    Jag skulle lätt registrera mig hos dig!!


  35. Kommentar från: Millan

    Jag har funderat i samma banor men inte heller kommit fram till nagot annu. Jag tycker inte att det verkar bokigt med nagon form av registrering och skulle absolut be om losenord om det blir sa hos dig. Kram!


  36. Kommentar från: Lotta

    Jag tycker du ska börja med registrering. Så kan du själv välja och ”sålla” bland alla som registrerar sig. Det tycker jag låter bara bra. Du har själv kontroll och jag förstår dig helt och tillfullo.. du har ju barnen att tänka på. När jag väl får barn kommer jag göra likadant tror jag.

    Det där är läskigt, man vet inte vem som läser eller kollar. :(

    Kram kram!


  37. Kommentar från: Bergodalvana

    Jag förstår precis hur du känner och ja, jag skulle absolut vilja fortsätta läsa hos dig för du skriver så bra och tar mycket stämningsfulla bilder. Man blir oftast glad av ett besök härinne helt enkelt! Än mer när man har barn, klart att man inte vill ha den delen öppen, det kommer jag inte heller vilja. Kram


  38. Kommentar från: Helena

    Jag skulle definitivt vilja fortsätta läsa hos dig! Du bjuder på så många bra tips, underhållande läsning och otroligt fina bilder så min dagliga ”bloggrunda” skulle bli tråkigare om inte lycklig.org var med!


  39. Kommentar från: Anna

    Jag är en av dom där besökarna som är dålig på att skriva kommentarer… Jag skulle dock absolut vilja fortsätta läsa hos dig, även om du låste din sida/dina inlägg!


  40. Kommentar från: Catharina (FL)

    Jag hade samma dilemma som du för några år sedan (fast din blogg är betydligt populärare än vår sida :-) Jag valde registrering och det har fungerat utmärkt. Förutom att se vem som är på sidan så får man ganska kul statistik på vad folk tittar på så man vet från vilken sida de lämnar, vad de spenderar längst tid på o.s.v. Sånt kan ju användas för att göra bloggen ännu bättre.





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(