Bravo!

090116
I höstas började jag misströsta på allvar gällande Biggles mage. Han tycktes ju aldrig bli bättre, vi tycktes aldrig finna någon medicin som funkade i längden. Men så kom jag i kontakt med några andra borderterrierägare vars hundar tampas med samma sjukdom som Biggles, kronisk gastrit (bland andra Leni & Anne-Li). Jag fick mycket att tänka på och många goda råd, och vi kände att det kanske vore dax att helt lägga om taktik. Efter jag-vet-inte-hur-många mediciner och olika varianter av dietfoder som inte gett önskad effekt, valde vi att, i samrådan med Biggles veterinär, istället börja testa färskfoder, som innehåller minimalt med spannmål, till skillnad från de flesta sorters torrfoder. Och, trots att vi knappt vågar tro det, verkar Bravo Djurfoder, tillsammans med kosttillskott såsom kalk och fiskolja, vara receptet som fungerar för Biggles.

Idag mår Biggles långt bättre än vad han gjort på över ett år. Kanske till och med bättre än vad han mått sedan hela cirkusen började under hösten 2006. Han äter vomburgare tre gånger per dag med god aptit och är helt fri från sina mediciner. Han är inte dålig i magen och han kräks inte. Pälsen har blivit tjockare, han är mindre röd i huden och han kliar sig mindre. Han har ökat fint i vikt och han är piggare och gladare än på mycket, mycket länge. Flaggan är i topp på våra promenader och flera gånger om dagen kommer han springandes till någon av oss med en av sina leksaker och vill busa. Det är en fröjd att se!

Då Biggles sjukdom trots allt är kronisk, är jag medveten om att det kan komma återfall. Det kan komma perioder då han blir sämre igen, han kan till exempel bli drastiskt sämre om han får i sig något olämpligt eller om han blir stressad. Men nu vet vi att han kan må bra – utan att behöva trycka ner kortisontabletter i halsen på honom flera gånger om dagen. Genom att utesluta gluten i hans foder, samt att vara mer uppmärksamma på hans allmäntillstånd och se till att han har det lugnt och tryggt omkring sig, kan vi hålla sjukdomen i schack större delen av tiden.
Mina förhoppningar om att vår älskade fyrbenting trots allt kan leva ett långt och lyckligt hundliv har ökat betydligt de senaste månaderna!

Edit: Har fått ett par frågor om detta med färskfoder. Jag tycker inte det är speciellt krångligt att ge färskfoder, maten ifrån Bravo kommer i burgare om 150 gram, så hanteringen är väldigt enkel. Biggles får två burgare om dagen, fördelat på tre mål. De två nackdelarna med färskfodret är ju att det dels tar plats. Vi har bara en liten frys, så lösningen blev att köpa en frysbox och ha i källaren. En engångskostnad, som vi dessutom kommer tjäna in ganska snart, då färskfodret är såpass mycket billigare än dietfodret han ätit tidigare. Dels är det lätt hänt att glömma ta upp burgare i tid. I rumstemperatur tinar de på cirka 3 timmar, och i kylskåp tinar de över natten. När man har glömt att ta upp mat, går det att tina med vattenbad eller på väldigt låg temperatur i micron.

12 kommentarer på “Bravo!”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Jenny

    Vad lyckligt för honom! :) Är ju så otroligt ledsamt när djur mår dåligt. Det plågar en väldigt svår, jag vet.
    Kram


  2. Kommentar från: Maria i Malmö

    Vad härligt att höra! Har själv en Ridgebacktjej hemma som tampas med olika åkommor o jag vet hur dåligt man själv mår när de inte mår bra. Man känner sig så maktlös! Provar det ena efter det andra och gör dem till försökskaniner.. Härligt att era försök äntligen gett resultat.


  3. Kommentar från: Camilla

    Åh jag ryser när jag läser det här, jag älskar djur och engagerar mig som tusan i mina bloggvänners djur! Hurra för Biggles, jag håller på honom!

    Trevlig helg Biggles! Hoppa, studsa, lek och må bra! Kram!


  4. Kommentar från: Frida

    Så härligt att Biggles mår bättre! Är det bökigt med färskfoder förresten? Jag har länge funderat på att börja ge Wilma det men vi har ju så lite plats i frysen…


  5. Kommentar från: Marie

    Åh vad roligt att läsa att Biggles mår bättre!!! Har en granne och tillika hundinstruktör och hennes hund får också Bravo. Vet att hon rekommenderar det varmt.
    Trevlig helg!


  6. Kommentar från: Maria, Fille & Cosmo

    Vad skönt. Han har ju haft det jobbigt länge nu.

    Vi har gett Cosmo Klass färskfoder under några år och han mår jättebra av det. Enda nackdelen är väl att det tar plats i frysen. :-)

    Kram


  7. Kommentar från: Cybertjejen

    Härligt att han mår bättre nu.

    Vi kanske också skulle ta och testa färsk foder.
    Z är troligen allergisk mot maten som hon åt tidigare, eller förrådskvalster som kan finnas i matsäcken.
    Nu har hon sedan jul bara ätit ris och kokt fisk och mår så mycket bättre.

    Kram


  8. Kommentar från: ann

    Skönt att Biggles mår bra!
    Det är mycket med de fyrbenta, iblanda mer än de tvåbenta!

    Trevlig helg!!


  9. Kommentar från: Fia

    Så himla skönt för Biggles att det fanns ett så bra alternativ som verkligen fungerar! Jippi! Förstår att det varit kämpigt för er och jobbigt för Biggles. Håller tummarna att han ska få må så här bra länge nu. Kram på er!


  10. Kommentar från: Lotta

    Åh, vad glad jag bli av att läsa att älskade Biggles mår bättre! :) Underbart!!!

    Hoppas allt är bra!
    Kram från Lotta


  11. Kommentar från: Linda J

    Skönt för Biggles! Hoppas det håller i sig nu då.
    Kram!


  12. Kommentar från: Ljusglimt

    Vad roligt att höra att Biggles mår bättre! Förstår att ni är glada för det :)





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(