RAW

081119
Det är ju inte helt lätt att lära gamla hundar sitta – men nu gör jag ett försök. Jag har länge tänkt börja fota i raw, men det tar tid att komma igång med nya rutiner. Alla som fotar i rawformatet säger att skillnaderna är enorma, så nu ska jag ta tag i det! Jag har fått god hjälp och tips av mina fotogurus, Fia, Mikaela & Diana. Tre tjejer som inte bara tar grymma fotografier, utan som även är hjälpsamma och delar med sig av sin kunskap. Den stora skillnaden är ju redigeringen och hur man går tillväga med denna.
Lekte lite med Biggles i trädgården innan, testfotade och öppnade sedan upp fotot i canons program för redigering av rawfoton, och förvånades av alla möjligheter raw för med sig! Det finns mycket att lära just vad gäller rawredigering.

Något som jag funderar över – och som kanske någon läsare kanske känner till och kan hjälpa mig med, är om det finns något enkelt sätt att konvertera flera rawfoton till jpg på samma gång?
Kort sagt; Finns möjlighet att konvertera alla rawfotona i en mapp, till jpg, med en enkel knapptryckning, när man exempelvis ska framkalla?
I Nikons bildredigeringsprogram för rawfoton finns det en sådan funktion, och nu undrar jag om det finns någon liknande möjlighet i Canonprogrammet? Alternativt om det finns något makro eller liknande i Photoshop som man kan använda sig av? Jag använder PS CS3. Vore ytterst tacksam om någon vet och vill tipsa mig! Kommentar eller pernilla[@)lycklig.org :smile: .

Och när jag ändå bloggar om fotografering, måste jag tipsa om att kika in hos Åsa, som börjat med fotograferingstips på sin blogg! Igår fick jag lära mig något nytt och användbart!

4 kommentarer på “RAW”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Sara

    Det där med RAW är inget jag känner till tyvärr, enda anledningen till att jag inte fotar i det är för att jag kan ta 400 bilder per dag i perioder och min dator skulle bli full på en gång :dead:

    Roligt när folk delar med sig av sina fototips tycker jag!! Just det där har vi nyligen lärt oss på fotokursen, ja nåt liknande i lalla fall. Jätte bra!!


  2. Kommentar från: Fia

    Nämen kollakolla! Man kan nästan se med blotta ögat att det inte är nån förlustkomprimerad skrutt-jpg du sparat bilden i från början utan att det är en strålande fin raw-bild! :-)

    Önskar verkligen att jag hade något tips till dig angående direktkonvertering till jpg från raw i PS eller Canons bildredigeringsprogram men där går jag bet. Hoppas att nån annan har nåt bra tips till dig!

    Kram!


  3. Kommentar från: Frida, Stockholm

    Hej!
    Ja RAW är jag också super intresserad av!
    Började sätta mig in i det hela genom familjeliv. Där finns det ju massor av RAW proffs man kan fråga.
    Så det kan jag rekommendera dig, ja att fråga där!

    RAW är så mycket renare och så snyggt.

    Lycka till och dela gärna med dig av vad du lär dig sen. :kiss:


  4. Kommentar från: Bergodalvana

    Ja vilka möjligheter man har när man fotar i RAW format. skulle aldrig kunna fota jpg numera. Var ett tag sedan.

    Jag skulle tipsa dig om ReaConverter Pro. http://www.reasoft.com/rea-raw-convert.shtml

    fantastiskt program





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(