Redan avlägsen

Sommaren känns redan långt borta. När vi kom hem från semestern var luften kall och klar, vindarna lite isiga och löven gula och röda. Vart tog denna Kaspers första sommar vägen? Jag minns sommaren lite diffust och dimmigt – allting flyter ihop nu när jag tänker tillbaka på den och jag vet egentligen inte riktigt vad vi gjorde. Bebislycka och tvåbarnskaos. Den första tiden är magisk – och svår på samma gång. Allt är lite lugnare nu. Vardag och rutiner. Skönt.
Nu vill jag fota hösten och barnen och Biggles, men avslutar först med en sommarbild.
080930

Photoshopkursen är över – men bloggen och forumet ligger kvar och nya inlägg poppar upp titt som tätt. Kul! Jag har lärt mig massor och utvecklats en hel del. Både genom kursen i sig och med fotograferandet, sedan jag köpte mitt nya objektiv (ja, mitt andra nya objektiv är på väg… :wtf: ). Det bästa med kursen har tveklöst varit att lära sig hur man kan rädda ett foto där man gillar uttrycket, motivet, minen eller minnet fotot ger – men bilden har blivit till exempel alldeles för mörk eller utfrätt. Flera foton på barnen som jag gillat men som tidigare verkat vara bortom räddning, kan jag faktiskt använda nu.

I kursen har vi även diskuterat en del kring hur mycket foton egentligen ska photoshoppas – och hur mycket som ska vara naturligt. Grundidén tycker jag, bör vara att ha som rutin att bara redigera så att fotona blir som man minns det. Inte plocka bort och lägga till för mycket, inte ändra färger för mycket, inte göra stor ändringar överhuvudtaget. Ett bra foto måste vara basen, och sedan bara göra små justeringar – så att det blir som man minns det när man fotade. En bra devis som jag försöker följa.
Sedan kan det vara skoj att flippa ur lite med actions som tex Urban Acid eller något vintageaktigt nån gång emellanåt, eller leka med kontraster och färger. Ramar, brushes och textures (som ovan) är också spännande att laborera med. Bara för att det är roligt!

Redgeringstips; Är du lite lat (som jag :wink: ) och snabbt vill göra exempelvis runda hörn på ett av dina foton, kan man använda sig av OnlineImageEditor. Ladda upp ditt i övrigt färdiga foto – fixa det du vill ha fixat – och spara ner till din dator igen. Supersmidigt! Självklart kan man göra runda hörn eller vad det nu är man vill ha direkt i PS, men detta går faktiskt snabbare :pleased: .

10 kommentarer på “Redan avlägsen”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Lotta

    Åh, vad bra! jag som alltid tyckt att det är lite meckigt att göra runda hörn.. lat som man är så struntar man i det då! :P

    Kram kram!


  2. Kommentar från: Lotta

    PS: Tack för tipset! :cool:


  3. Kommentar från: Sara

    Åh ja jag börjar ju den kursen nu 1 oktober och jag ser verkligen fram emot det!!

    Men jag håller med dig, det får ju inte gå till överdrift när man fixar med sina foton. Ibland kan det ju vara kul att göra nåt crazy men inte hela tiden! Nu på sista tiden har jag lekt massor i PS och då har det blivit att de flesta av mina foton i bloggen är fixade (mer el mindre) men det är ju inte såna foton jag framkallar sen och sätter in i familjealbumet precis :mrgreen:

    Jag vill också lära mig att rädda foton som man tyckt blivit dåliga. Har en hel del som blivit för mörka eller för ljusa.

    Tack för tipset om runda hörn, har jag aldrig provat… får nog göra det :wink:


  4. Kommentar från: Snäckan

    Instämmer till fullo i ditt omdömme av kursen. Önskar bara att jag haft mer tid…..


  5. Kommentar från: Mia

    Tack för tipset, ska kika närmare på den sidan :mrgreen:


  6. Kommentar från: Lotta

    ja sommaren är verkligen över för länge sen…. och det känns väldigt avlägset. men vips kommer det säga sa är det jul.. fatttar inte hur snabbt tiden rinner nu för tiden!! kram pa dig!


  7. Kommentar från: Frida & Leo

    Vad kul att du verkar ha lärt dig så mycket på kursen. Hoppas att du hinner fota mycket i höst! Här är snart alla vackra röda och gula blad på marken och jag har knappt fått fram kameran en endaste gång… blä.

    Kram!


  8. Kommentar från: Bergodalvana

    Vad roligt att kursen du har gått var givande. Det är inte alltid de är.

    Själv började jag roa mig med att skapa egna actions för ett halvår sedan och nu säljer jag de via en sida på nätet. Trodde aldrig att det skulle bli så populärt liksom. Skoj dock. :smile:


  9. Kommentar från: Anneli

    Jag älskar hösten, ja inte när det regnar som dett gör nu men annars så!

    Tack för tipset, det ska jag prova!

    Kram


  10. Kommentar från: Helena

    Tack för tipset om OnlineImageEditor! Fiffigt och enkelt. Jag ska definitivit testa!





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(