Morgon vs. kvällsljus

090505
Det är som bäst att fota på morgonen eller kvällen. På morgonen är ljuset sådär klart och fräscht, men ändå mjukt med fina skuggor, medans det på kvällen är varmt och gult och lite softat. Det är fullt fullt fullt med vitsippor i det enda lilla skogspartiet där jag brukar gå morgonpromenad. Och vid åkern, där vi brukar gå om kvällen, är det fullt med knoppar och gröna fina löv. Jag vet inte riktigt vilket jag gillar bäst – morgon eller kvällsljus. Vilket gillar du bäst? Oavsett – som naturen ser ut just nu får kameran följa med hela tiden – det är ju så roligt!

Svårast tycker jag är att få till några godkända bilder överhuvudtaget mitt på dagen när det är soligt ute. Allt tycks bli utfrätt och lite färglöst. Kontrasterna blir helt tokiga och skuggor i ansikten blir för mörka. Trots att jag vet att ljuset är viktigt när man fotar, går det ju inte att komma ifrån det faktum att många foton av barnen blir på dagtid när ljuset är som svårast att få till. Jag får inte riktigt kläm på det. Någon som har lite bra tips att komma med för mitt-på-dagen-fotografering? Inställningar för slutare/bländare? Exponeringskompensation? Hur man kan utnyttja ljus/skugga? Eller några andra universalknep? Shoot :lol: .

12 kommentarer på “Morgon vs. kvällsljus”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Maria

    Gud vilka fina foton du tagit!
    Jag älskar kvällsbilderna! Ljuset är helt fantastiskt!
    Du är superduktig med kameran Pernilla!
    Kram!


  2. Kommentar från: Sockergrynet

    Underbara bilder… älskar de två nedersta !!


  3. Kommentar från: Birgit

    Hej! Vilka otroligt vackra kort du tar!!

    Kram mor


  4. Kommentar från: Lotta

    Jag älskar också att fota naturen just nu. Underbart! Man blir så glad och inspirerad på våren! :smile:

    Underbara foton, gillar kvällsljuset! :love:


  5. Kommentar från: Cybertjejen

    Underbara bilder!
    Jag gillar ljuset som är på kvällarna bäst

    Ett tips om du ska fota mitt på dagen när det är soligt är att fota i skuggan.
    http://emelieohlsson.blogg.se/2009/may/35-sekunders-portrattkurs.html


  6. Kommentar från: Nina

    Fina bilder, som vanligt :wink: Men du, blixt är faktiskt inte helt fel, förutsatt att den används på rätt sätt åf kårs. En soft sådan kan lätta upp ansikten i skarpt dagsljus. Nu vet jag iofs att du inte har en blixt, så det kanske var ett kasst tips, men iaf =)
    Hoppas benhårt på kursen! Såg du mailet idag? Jag var inne och skrev direkt :lol:


  7. Kommentar från: hemmabloggaren

    Båda har sin tjusning helt klart, sommarkvällar ger ju fantastiska solkatter i motljus men å andra sidan får man helt fantastiska färger på morgonen. Fast varför välja när man kan få båda?

    Finfina bilder allihop, som vanligt.


  8. Kommentar från: Mrs. b

    Fina bilder! Jag lyckas inte fota i morgon/kvällsljus så ofta. Blir precis som du säger bilder i fullt dagsljus som inte blir så roliga – har tyvärr inte kommit på några bra knep. Det är ju heller inte alltid så lätt att flytta över barnen i skuggan heller… (”kom nu barnen så går vi bakom huset bort från sandlåda/gungor/rutchkana… mamma ska bara fota lite…” eller inte :-)


  9. Kommentar från: Cissi

    Jag brukar använda upplättningsblixt när solen gör porträttfoto svårt! Lagom stark och lagom diffuserad blir det oftast ganska ok!


  10. Kommentar från: Karins fotoblogg

    Även fast jag också vet att det hänger på ljuset när man fotar så kan jag få såna där ”aha-upplevelser” när ljuset är perfekt och resultatet blir bra. Vet inte hur många gånger som jag tycker att jag inte får till det men sen när ljuset är det rätta…. :) Mitt på dagen är skitsvårt rent ut sagt. Jag vill också ha bra tips! Upplättningsblixt kan ju funka rätt bra om man bara kommer ihåg det!

    Just nu så är jag helt såld på kvällsljus… så där har du mitt svar ;)

    Kram

    jo just det, underbara bilder!


  11. Kommentar från: diana

    Jag gillar nog både morgon och kvällsljus med sina olika egenskaper. Och igår kom jag på ett annat typ av ljus som jag verkligen älskar! Sådant som uppstår när solen fortfarande kommer igenom molnen i ena vädersträcket och i det andra är det svarta stora moln och regn. Ljuset då är helt magiskt! Dessvärre låg regnet precis ovanför oss just igår annars hade jag gått ut och fotat!

    Fota mitt på dagen är som du säger ingen höjdare, det blir för mycket klippta högdagrar. Jag försöker fota i skugga. Enkelt knep om naturlig skugga inte finns är att ställa sig så att du själv skuggar objektet :) Och sedan underkompensera så mycket som möjligt med så hög slutartid som möjligt.

    Kvällsljusbilderna är helt underbara!


  12. Kommentar från: Bergodalvana.com

    Kvällsljus är så underbart att fota i. Härliga såna bilder du tagit





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(