Bildredigering

Emellanåt diskuteras det där med bildbehandling runt om på vida webben. Jag tycker det är ganska intressant att följa hur diskussionerna går. Här, på Annikas fotoblogg (Annika tar för övrigt grymma foton), kan man läsa lite åsikter om man är nyfiken. Somliga menar att en riktigt bra bild är oredigerad och att en efterbehandlad bild inte är ”på riktigt”. Mig veterligen finns det idag dock inte speciellt många proffessionella fotografer som inte efterbehandlar sina foton. Givetvis är det viktigaste fortfarande att ta en så bra bild som möjligt direkt i kameran – det går ju faktiskt inte att rädda vad som helst. Komposition, linjer, uttryck, skärpa – det mesta måste ju finnas där från början. Uttrycket ”skit in – skit ut” som nämns i inlägget jag länkade till ovan talar för sig själv tycker jag :wink: .

Personligen tycker jag att bildbehandlingen är en del av det roliga och att det främst handlar om att förstärka det som redan är bra i en bild. Fotar man dessutom i RAW krävs alltid en del efterarbete, eftersom dessa bilder är ganska platta och helt ”från scratch”, dvs kameran har inte själv gjort något åt färger och skärpa som när man fotograferar i jpg. Möjligheterna är dessutom oändliga när man börjar leka i PS. Titta på exemplen nedan. Visst är det roligt att se så många olika varianter det går att få med en och samma bild?
090519
1. Obehandlat RAW-foto
2. Behandlat i ACR: Kontrast, exponering, vitbalans, kurvor, linsvinjetter, färgmättnad. Oskarp mask i PS.
3. Colorboost.
4. Action: Seventies
5. Action: Vintage Love
6. Svartvitt med övertoningskarta, nivåer & kontraster
7. Sepiatonat

De flesta av mina bilder vill jag ha så naturliga som möjligt och mestadels redigerar jag mina foton enbart i Adobe Camera Raw. Jag avslutar alltid med skärpa i Photoshop, som på bild nr 2. Det går att justera skärpan även i ACR, men jag kommer inte alls speciellt bra överens med det reglaget, så det är enklare i PS för min del. Ibland brukar jag ”boosta” färger en aning, som i bild nummer 3. Jag har gjort ett par egna förinställningar i ACR och actions i PS med sådant som jag brukar justera ofta, allt för att snabba upp rutinarbetsflödet en aning.

Ibland kan det dock vara kul att leka med actions och se vilka olika effekter man kan få fram. Det finns mängder med actions att hitta på nätet, både gratis och till mer eller mindre hutlösa priser. De flesta actions kräver, tycker jag, en del finjusteringar för att det ska passa ett visst foto men det är ganska bekvämt att ha en grund med olika lager att arbeta vidare med.

Vad tycker du om bildredigering? Hur efterbehandlar du dina foton?

12 kommentarer på “Bildredigering”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: camillasnyahem

    Jag väljer ”Förbättra foto” och sen ”kontrast” (tror jag det heter, minns inte). Det är allt. Men det beror inte på att jag har någonting emot efterbehandling, det beror på tidsbrist! Haha! :)


  2. Kommentar från: Linda

    Jag tycker absolut man kan efterbehandla korten, är inte så hemma i den välden då jag själv inte kan någonting och Ps eller liknande program.
    Sen tycker jag iof att man kankse inte ska ”övedriva” då det handlar om vanliga familjekort som ska sparas som minnen, men lite skärpa och sånt, absolut!
    Kram


  3. Kommentar från: Annika

    Vad roligt att du spinner vidare på mitt inlägg. Ja, du vet ju redan vad jag tycker om saken och att jag tycker att man alltid borde redigera sina bilder mer eller mindre :)
    Dina versioner gillar jag! Att du visar vilken skillnad det kan bli.


  4. Kommentar från: Annelie

    Hej vännen!
    Håller fullkomligt med. När man fotograferar har man ju en bild i huvudet som man tycker att det ser ut, sen blir kanske färgerna inte så pass skarpa som man tänkt, kanske onödigt mörka osv osv. Redigerar i princip alla bilder i ACR, ibland blir det att jag lägger nån Action i PS. Sen tycker jag att det får stå till var o en vad man tycker är rätt eller fel, för mig är ju slutresultatet av bilden det viktiga….


  5. Kommentar från: diana

    Redigering av digitala bilder är ju det moderna mörkrummet!

    När man fotograferade analogt med film, redigerades bilderna i mörkrummet av fotograferna. Till viss del bestämdes ju redan slutresultatet innan man började fotografera – beroende på vilken typ av film man valde.

    Givetvis skall digitala bilder behandlas innan tryck, det är ju en del av hantverket!


  6. Kommentar från: annaweb

    Jag tar alla mina bilder i RAW och då måste man ju , som du säger, efterbehandla till viss del. Fotar man jpg får man ju ut bilder som är efterbehandlade av kameran redan s.a.s., medan jag väljer att göra det själv.
    Däremot croppar jag väldigt sällan mina bilder, utan arrangerar som jag vill ha det innan jag tar bilden.
    Sedan är det väl en smaksak vilken nivå på efterbehandling man gillar. Själv kan jag nog inte dra en gräns, det är olika från bild till bild. Men jag är lite trött på överarbetade HDR-bilder för tillfället.


  7. Kommentar från: hemmabloggaren

    Jag fixar alltid bilderna i PS, trixar hejvillt med bilder till bloggen och tar gärna i från tårna eftersom det är så himla roligt att experimentera. När det gäller familjebilder är jag däremot försiktigare men fixar alltid nivåer, skärpa och krämar på lite mer färg och kanske nån action ibland.

    Skullle gärna ta tjänstledigt och bara sitta och pilla med bilder hela dagarna men det kan jag nog glömma dessvärre.

    Kram.


  8. Kommentar från: Cybertjejen

    Jag fixar alltid mina bilder lite, vill att det ska se naturligt ut.
    Gillar inte när det verkligen syns att det är fixade i PS, så det ser onaturligt ut.

    En helt oredigerad RAW bild är väldigt platt.

    Kul att du visade upp hur en bild kan se ut med ingen eller olika redigeringar


  9. Kommentar från: Therese

    Jag önskar att jag hade varit så bra som du, jag kan ännu ingenting om detta. Tar bara mina foton och hoppas att de blir bra nog…


  10. Kommentar från: Helen

    Önskar att jag kunde med detta med redigering.


  11. Kommentar från: Sara

    Det är intressant vad folk tycker :smile:

    Jag redigerar alla mina bilder, mer eller mindre. Tycker det är kul och det kan piffa upp en bild och ge den det där lilla extra. Sen kan det ibland vara kul att göra något lite mer ”galet”…. men oftast vill jag nog ändå att det ska se så verkligt och naturtroget ut som möjligt….

    Fast självklart måste originalbilden ändå vara bra från början. Det går ju inte att rädda vad som helst…


  12. Kommentar från: Karins fotoblogg

    Kul att du visar samma bild med olika behandling! Som sagt dagens bildbehandling motsvarar mångt om mycket gårdagens mörkrum. I allfall om det handlar om att mörka upp/ner och ljusa upp/ner en bild eller delar av en bild. Det klart att det blir kanske lättare att fixa och trixa med en bild i datorn än om man gör det i mörkrummet, kanske med olika slags vätskor och med pjattning mm. Men det krävs en del övning att få till en bra bildbehandling. Jag kommer ihåg i början hur jag drog på med skärpan. Det såg för taskigt ut! :)
    Sen är det också som du säger: det går aldrig att rädda en dålig bild. RAW har jag inte satt in mig i än. Men det kommer nog inom sin tid!
    Kram





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(