Kalasmat

Vilket superhärligt kalas vi hade igår! Efter att ha fixat och grejat (Pär) och slavat i köket (jag) mer eller mindre i två dagar blev det strålande sol på pojkarnas sommarkalas – och i år för första gången med tre grabbar. Förvisso är det ju nu två månader sedan Kasper firade sin födelsedag och det är 1,5 månad kvar till Noahs ettårsdag, men vi brukar ta det mittemellan, och i år blev det då i augusti, strax efter Theos födelsedag. På eftermiddagen fylldes trädgården med tjugo vuxna och tretton barn i varierande storlekar och vi hade en riktigt fin kväll tillsammans. En härlig ljuvlig sommarkväll för att fira våra killar! Vuxna, ungar, hundar och paket huller om buller i trädgården – love it :love: . Vi satt sedan ute i partytältet till sent på natten, med lyktor och värmeljus. TACK alla, för att ni ville vara med och fira våra tre småttingar, för underbart sällskap, glada skratt och fina presenter som uppskattades mycket av både barnen och oss.

Och maten då. När man ska laga mat till såpass många måste det vara något som går att förbereda innan till största delen. Tycker jag. Annars hinner man ju inte umgås nånting överhuvudtaget. Min matlagningsguru Anneli hade smsjour både på kalasdagen och kvällen innan och det var även hon som tipsade mig om recept både på huvudrätt och efterrätt.

När vi kom fick gästerna en enkel liten välkomstdrink med (eller utan) vitt vin, sprite och hemmagjord flädersaft. Sedan åt vi dubbelmarinerad sötstark fläskfilé, som vi hade grillat istället för att steka. Jag lät också köttet ligga mycket längre i marinad än vad receptet säger, den första marinaden låg köttet i under ca 4-5 timmar, och marinad två hällde jag över köttet på kvällen innan och sedan stod det i kylen hela natten och dagen efter. Det blev väldigt saftigt och gott. Till detta hade vi lite såser, couscoussallad och potatissallad (hemmagjorda), samt bullar, smör och ost. Köttet är lite starkt så jag hade också gjort köttbulls- och korvspett till barnen. Allting verkade uppskattat och jag är själv också nöjd, speciellt köttet tyckte jag blev riktigt bra. Jag kommer definitivt göra det fler gånger!

Och så efterrätten. Pavlova. Jag tycker det är galet gott. Här kommer receptet.
Annelis Pavlova
6-8 portioner

Marängbotten:
6 äggvitor
3 1/4 dl socker
3 msk kakaopulver
1 tsk balsamvinäger
50 g mörk choklad, finhackad

Fyllning:
5 dl vispgrädde
500 g hallon
2 – 3 msk mörk choklad, grovriven

Gör så här
Värm ugnen till 180°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rita mitt på pappret en cirkel på cirka 23 cm i diameter. Vispa sedan äggvitorna tills de börjar bilda toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills marängen är styv och glansig. Häll ned den siktade kakaon och den hackade chokladen. Tillsätt också vinägern och vänd ned alltsammans tills chokladen har blandat sig helt med smeten.
Bred ut smeten i cirkeln på bakplåtspappret och stryk den jämn.
Ställ in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 150°. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
Stäng av ugnen, glänta på luckan och låt plåten stå kvar tills marängen helt har svalnat.
När det är dags att servera stjälper du upp marängen på ett stort fat. Vispa grädden luftig och bred ut den på toppen av marängen. Arrangera hallonen ovanpå grädden och hyvla chokladspån över hallonen.

Jag hade förutom hallon även på blåbär och jordgubbar och så hade jag skivat vattenmelon och lagt i en skål brevid. Mycket frukt är gott. Istället för chokladspån hade jag krossad dajm över frukten, väldigt gott. Om man gillar dajm vill säga. Och det gör mina barn, så därför blev det dajm.

Idag har vi varit så trötta så trötta. Luften går liksom ur lite dagen efter en trevlig och lyckad kväll. Noah, som inte alls var intresserad av att ändra sin sovrutin bara för att det var kalas utan somnade kl 19 sharp, precis som vanligt, tyckte däremed det var morgon klockan 06. Det var bara att kliva upp, och eftersom det var en alldeles klarblå sommarmorgon gick vi på promenad redan innan klockan var sju. Sedan har vi städat upp här hemma, barnen har lekt med sina presenter och nu ikväll har vi tagit en tur till stranden för kvällsdopp och lite fika. En riktigt fin helg. Och givetvis har det tagits många fler foton än bara på den där pavlovan. Men det kommer en annan dag (det är ganska mycket som ska komma en annan dag, känner jag. Men vips är det höst och mer innesittartid så i sinom tid ska jag nog få upp lite mer foton från sommaren). Först ska vi köra sista veckan på sommarlovet!

3 kommentarer på “Kalasmat”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Elenore

    Låter som ni hade en toppendag, härligt!


  2. Kommentar från: Annica L

    Låter riktigt mysigt och gott!!!


  3. Kommentar från: Anna

    Härligt! Den där Pavlovan ser ju himmelsk ut,måste prova!





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(