Läsvärt om fotografering. Och lite vardag.

120507
Ofta när jag har lagt upp motljusbilder får jag frågor på mail om hur man bäst fotar i motljus. Och jag är kass på att förklara – ”…jag ändrar vinkel lite, lite på kameran, tills jag ser när ljuset faller rätt och blir lagom mycket” eller ”…flyttar exponeringskompensationen lite fram och tillbaka för att få en lagom ljus bild” är kanske inte till så mycket hjälp. Men det är så jag brukar göra, ungefär. Tur då att det finns andra som är bättre på att förklara sådant där – vill du lära dig mer om motljusfotograferingen har Emelie Ohlsson just skrivit ett blogginlägg om detta, dessutom mycket tydligt förklarat med foton. Jag hittade även ytterligare ett lite extra intressant inlägg – om vad som gör en bra bild – fotografen eller kameran? 60D, som ställs mot proffskameran 5D mkII, är just den kamera jag använder. Emellanåt får jag också frågor om hur man får fin bokeh (dvs som bakgrunden på den nedre bilden) och eftersom jag är lika dålig på att förklara det hänvisar jag hit istället.

Måndag idag efter en effektiv helg. Vi var båda galet trötta igår kväll – Pär efter byggandet och jag efter att ha servat byggarna och roddat med barnen, samt rensat ogräs och krattat hela uppfarten och tokstädat hela nedervåningen på byggdamm. Sovrummet är på gång – väggen mellan rummen är klar och tapetseringen i sovrumsdelen likaså. Dörren är också på plats. Förhoppningsvis levereras tapeten till vardagsrummet nu i veckan, den var beställningsvara, så att den kan komma på plats till helgen. Sedan ska vi fixa förvaringen till sovrummet (nån form av garderobsvägg), ordna lister och måla lite. Sedan blir det inflyttning :smile: .

5 kommentarer på “Läsvärt om fotografering. Och lite vardag.”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Lotta {ohlovely.se}

    Ja, alltså det där med motljusbilder. Sjukt svårt. Jag tror jag bara lyckats en handfull gånger. Men övning ger färdighet. ;) (jag tycker du är grym på just motljusbilder!)

    Jag har läst så många guider om just det… och Emelie förklarar det ju så logiskt… men än dock. haha…

    Ska bli spännande att se sovrummet sen. Jippi!
    Kramar


  2. Kommentar från: carina40

    Oj vad ni är flitiga! Ska bli spännande o se det färdiga resultatet. Ha en bra vecka! Kram


  3. Kommentar från: Maria

    Låter som en givande helg! Skönt att känna att det händer så mycket med projektet!


  4. Kommentar från: Fru M

    Testade lite efter jobbet, efter att ha läst hos Emelie.
    Inte det lättaste, speciellt inte när dottern inte ville stå stilla en halv sekund ens.
    Får öva mer helt klart


  5. Kommentar från: Bromans Bravader

    Tackar ödmjukast för tipsen!
    Kram Jannike





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(