Inuti och utanpå

Som förälder till en treåring händer det allt som oftast att man står och kliar sig i huvudet och försöker förstå hur de egentligen tänker, de små. Utan att alltid lyckas, kan tilläggas :wink: .
Det är upp som en sol, ner som en pannkaka. Himmel eller helvete. Bergodalbana. Det måste vara urjobbigt att ha sådana humörsvängningar. Ena sekunden är han klok som en bok och i nästa sekund bryter han samman för att mamman har kokat fel sorts pasta :wink: .
Jag tycker det är både nyttigt, intressant och lärorikt att läsa sig till att man inte är den första föräldern som står med samma sorts funderingar kring barns utveckling. Det ger mig nya infallsvinklar till föräldraskapet att läsa om hur andra upplever och hanterar olika utvecklingsfaser, uppfostran etc.

Det finns en hel uppsjö med böcker i ämnet, men en som jag fastnat för är Insidan ut av Charlotta Bergqvist. Boken är indelad i ett antal vardagliga ”problem”områden (om lek, relationer, rädslor och så vidare) och innehåller både berättelser ur livet och realistiska goda råd. Under läsningen har åtminstone jag fått ett par ahaupplevelser eller nickat igenkännande.
081126

Jag har även läst en del i Jana Söderbergs Våga Vara. Den är jag dock inte lika förtjust i. Många gånger ger boken mig mer dåligt samvete än vad den gör nytta, och det gör ju ingen gladare. Visst, om man skulle lyckas med allt som boken ger praktiska tips om hade det ju varit fantastiskt, men tipsen känns många gånger ganska orealistiska för åtminstone vår vardag, min ork och mitt tålamod. Det man läser om i den här boken fungerar säkert i en perfekt värld, men inte riktigt alla gånger i vår verklighet. Vissa utvalda delar kan man ju givetvis ta till sig ändå och omsätta i praktiken på sitt eget vis.

Den förstnämnda boken har jag fått tips om genom Adlibris nätbokklubb, Leva i familj. Adlibris har flertalet bokklubbar inom olika genrer, och medlemsskapet innebär egentligen bara att man med jämna mellanrum får ett mail med boktips – inget köptvång eller liknande. Vill man köpa den rekommenderade boken får man under en period göra det till ett rabatterat pris och utan frakt. En rolig variant av bokklubb – me like!

2 kommentarer på “Inuti och utanpå”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Snäckan

    Tack för det braiga tipset! Det ska jag lägga på minnet.

    Kram


  2. Kommentar från: carina

    Hej Pernilla!
    Ja även när man är mamma till två tonårstjejer så kliar man sig i huvudet många gånger!!!! Jag kanske skulle läsa den boken oxå o lära mig nåt. Det är inte lätt när hormonerna spelar de ett spratt.
    Ha en bra dag i detta dysterväder
    Kram





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(