Spel för barn

090827
Vi har medvetet valt att inte introducera Theo för datorn tidigare, jag tycker det räcker med att han tittar på film och Bolibompa. Han har inte heller visat något direkt intresse för spel på datorn tidigare, och när vi någon gång har försökt, har han tröttnat ganska omgående för det har varit för svårt. Han är ju en uteunge ut i fingerspetsarna och att lära sig nya finmotoriska saker, som att styra och klicka med musen, är svårare än att utveckla grovmotoriken. Tålamodet brister lätt (ett arv från hans mor :wink: ). Under sommaren har han dock bett om att få titta på bilder på datorn, och att skriva bokstäver. Igår frågade han om han inte kunde få spela något, och eftersom vi ändå var hemma och tog det lugnt passade jag på att visa honom hur man styr och klickar, och vi hittade några enkla spel och pussel på bamse.net. Att träna är ju det enda sättet att lära sig, och det tog faktiskt inte så hemskt lång tid innan hade fått ganska bra kläm på hur det fungerade.

Theo tyckte verkligen det var jätteroligt, och även om jag fortfarande tycker att datortiden ska begränsas (ganska kraftigt) när de är så här små, så finns det ju givetvis vinster med att sitta vid datorn; både finmotoriska och kunskapsmässiga. Nu undrar jag om någon har tips på sidor på nätet med bra spel för barn? Det finns säkerligen många föräldrar som är mer bevandrade i datorspelsvärlden för barn än vad jag är. Jag är ute efter ganska enkla spel nu till att börja med, där man inte behövar ha så bråttom, och är de pedagogiska med bokstäver & siffror eller annat, är det en bonus!

7 kommentarer på “Spel för barn”

Skriv en kommentar »

  1. Kommentar från: Sara

    Karin brukar kika en del på Bolibompawebben och Radioapan, det finns en del spel där också. En del svårare och en del lättare som passar mindre barn som inte kan läsa ännu. Datorvana är bra, det är ju när det blir för mkt datortid som det blir dåligt.


  2. Kommentar från: Akay

    Ella (som INTE är en uteunge, utan en sådan man nästan får tvinga ut) gillar verkligen sina ”Kalle Kunskap”. Det är iofs spel man köper och inte något man spelar på nätet. De finns i varierande svårighetsgrader och innehåller bokstäver, siffror, mönster, former, musik, ramsor osv. Spelen kan man hitta på tex ICA Maxi och brukar inte kosta förtvivlat mycket.


  3. Kommentar från: elsklingen

    som sara skriver finns det mkt på bolibompas sida. hotell kantarell brukar vara uppskattat här hemma.


  4. Kommentar från: Therese

    Våran äldste son älskar att spela datorspel, så här måste man sätta gränser tydligt annars skulle han sitta obegänssat… Iallafall, vi brukar inte spela så mycket spel på nätet. Eftersom han lätt kan ta sig vidare på sidor man kanske inte vill han ska komma till om man inte sitter med heela tiden. Så jag köpte Fem myror är fler än fyra elefanter, både lärorikt och roligt. Då är man dessutom hela tiden inne i den världen. Likaså har vi testat Kalle Kunskap (har fått de i Maxbox några gånger…) gillar vi också.


  5. Kommentar från: annabungner

    Jag har resonerat likadant när det gäller datorer med Tom, men nu har han nyligen fått testa hos sin mormor och han verkar gilla det. Han har svårt för att sitta stilla nån längre stund och jag får föreslå för honom att lägga pussel eller nåt om jag vill ha honom vid köksbordet :)
    Anyway, mitt tips är ett Byggare Bob spel som finns på svt.se. Gillar Theo Byggare Bob? Man kan bl a bygga en fontän, det finns enklare och lite klurigare saker att göra och Bob pratar medan man spelar.


  6. Kommentar från: Catarina

    Min Theo har spelat ett tag och vi började med myror i brallan http://svt.se/content/1/c6/35/16/60/frameset.html något för din som som älskar att vara ute i naturen ;-)

    Bolibompa funkar också väldigt bra, liksom Kalle kunskap.

    http://www.friv.com/ finns det en massa spel i olika svårighetsgrader som kanske mest är för äldre men det finns bra spel där med.


  7. Kommentar från: Catarina

    Om Theo gillar Lego finns det ju även ”preschool” games på deras hemsida http://play.lego.com/en-US/games/default.aspx?cat=Preschool





Lämna kommentar

x0 ;) :tired: :sne: :sad: :redface: :razz: :pleased: :o :mmm: :love: :lol: :heart: :evil: :dead: :cry: :P :D :) :(